Zelfvertrouwen

7 inzichten in gemakzucht van een ander, wat doet dat met jou?

Gemakzucht wie dien je daarmee

Gemakzucht is iets waar velen van ons zich aan storen. Je struikelt over de rommel die iemand laat liggen. Afspraken worden niet nagekomen. De smoezen.

In deze blog laat ik je kennismaken met wat gemakzucht en luiheid van een ander met je doet. Kan je ermee omgaan het een kans geven of afscheid van nemen?

Ik deze blog geef ik je een 7 inzichten in gemakzucht:

  1. Wat is gemakzucht
  2. Gemak dient de mens
  3. Verantwoordelijkheidsgevoel
  4. Toekomst
  5. Respect
  6. Omstandigheden, de smoezen
  7. Vriendschappen en relaties en nu?

1. Wat is gemakzucht

Gemakzucht kan gezien worden als de begeerte naar gemak, afkeer van moeite en inspanning. Het komt tot uitdrukking in passiviteit, luiheid en besluiteloosheid.  Als je het boek Oblomov, van de Russische schrijver Ivan Gontsjarov leest krijg je daar een gevoel bij. Oblomov is niet in staat besluiten te nemen of te handelen. Hij kan het niet opbrengen om uit zijn bed te komen, zijn leven speelt zich luierend af in zijn slaapkamer. Die passiviteit kost hem de liefde van Olga, die uiteindelijk kiest voor zijn energieke en gedisciplineerde jeugdvriend. Het boek is in 1980 verfilmd.

2. Gemak dient de mens

Gemak is iets anders dan gemakzucht. Bij gemak gaat het over behaaglijkheid, rust, comfort, luxe en handzaamheid. Zoals een huis dat van alle gemakken is voorzien. Of boodschappen die je thuis kunt laten bezorgen. Je ergens op je gemak voelen. Gebruikmaken van voorzieningen die je worden aangeboden. Maak het jezelf alsjeblieft makkelijk.

3. Verantwoordelijkheidsgevoel

Als kind

Van kinderen kun je verwachten dat het verantwoordelijkheidsgevoel nog in ontwikkeling is. Ze laten weten als ze ergens geen zin in hebben en voelen nog niet de verantwoordelijkheid. Ze kunnen die verbindingen nog niet leggen. Als je geen boodschappen doet, is er geen eten in huis en dan krijg je niets te eten. Een kind zal wellicht in staat zijn een vergeten boodschap bij de winkel om de hoek te halen. Maar beseft nog niet dat er een noodzaak is om dat thuis te brengen als het wordt afgeleid door een vriendje om te gaan spelen.

Als volwassene

Als je ouder bent kun je die verbindingen wel leggen. Gemakzucht, zet je echter niet aan om te handelen. Al weet je verstandelijk wel wat de gevolgen kunnen zijn. Eigenlijk ben je blijven hangen in je kindrol. Als kind zorgen je ouders, opvoeders of broers en zussen dat je verzorgd wordt. Dat is op latere leeftijd niet meer het geval. Dat is niet altijd zo.  De gemakzuchtige vindt namelijk altijd wel iemand die voor het karretje te spannen is. Eerst valt het niet op, maar dan worden lieverlee de patronen zichtbaar.

In relaties

Als je kijkt naar relaties, zie je dat de een zich uitslooft en de ander (de gemakzuchtige) nauwelijks iets doet. Ik kan niet koken, doe jij dat maar, waar liggen mijn schoenen, die rommel ruim ik straks wel op. De patronen worden soms laat zichtbaar. Eén van de partners, meestal de vrouw is meer met het huishouden en opvoeden van de kinderen bezig. Of één van de partners gaat over de financiën en de andere partner wil daar geen aandacht aan geven. Tot de er tekorten ontstaan en schulden oplopen.

4. Toekomst

Zicht op de toekomst is voor gemakzuchtige personen veelal ver te zoeken. Wellicht zal de gemakzuchtige wel een doel kunnen vinden, of dromen hebben om iets te willen bereiken. Het gebrek aan handelen zal in de weg zitten en er wordt geen moeite voor gedaan. Een diploma haal je, berekent, met minimale cijfers. En je kijkt in hoeverre je met makkelijke baantjes aan geld kunt komen. Is het niet voldoende, dan leen je het en zal het niet de eerste keer zijn dat je je schulden niet terug kunt betalen. Je leeft van dag naar dag.

5. Respect

Wees voorzichtig met het woord respect. Zodra iemand dat woord gebruikt, volgt meestal een woord of een handeling die helemaal niet respectvol is. Alles heeft zijn waarde, maar net van welke kant je dat bekijkt. Respect voor een ander, zal de gemakzuchtige, makkelijk laten vallen, als het in het straatje past. Zoals, rekeningen niet betalen, uitstel gedrag, beloftes niet nakomen, je met de gebakken peren laten zitten.

6. No show en de smoezen

In het bedrijfsleven gebruiken we de term “No Show”. Het is de term die je achter iemands naam zet, als die persoon, niet verschijnt op een afspraak. Bij de kapper, tandarts, restaurants maar ook ik als coach heb daar last van. Gaten in de afspraakagenda, die niet meer kunnen worden ingevuld. Het kost ondernemers geld. Familieomstandigheden worden vaak, achteraf gebruikt, als reden. Maar een lichte verkoudheid wat misschien wel Corona kan zijn, komt ook goed uit. En als je zelf zo gemakzuchtig bent om een goede smoes te verzinnen, noem je het “door omstandigheden”. Omstandigheden worden gezien als een geldige reden, die zwaar weegt. Je verkeert altijd in omstandigheden en leg uit welke omstandigheden dat zijn, anders is het een nietszeggend woord.

7. Vriendschappen en relaties en nu?

Herken de patronen

Vriendschappen en relaties gaan uiteindelijk ten onder aan gemakzucht en luiheid. Als je te vaak bent teleurgesteld in het halve werk dat is afgeraffeld, of de zoveelste keer dat je blijft zitten, zonder dat je afspraak is op komen dagen, houdt het een keer op. Jij bent degene die wel verantwoordelijkheid neemt en wel de moeite doet om in beweging te komen, attent te zijn. En dat wordt niet beantwoordt. Soms duurt het een hele tijd om de patronen te herkennen. Jij bent degene die investeert in een relatie. Je maakt het leuk en wil verbinding, met iemand die zich daar helemaal niet over bekommert. Het zijn de kinderen, die altijd kind zijn gebleven en een nieuwe vader of moeder willen. Tijd om tot inkeer te komen en vriendschappen en relaties te vinden die ertoe doen, waar je gelijkwaardig bent in balans bent.

Verander jezelf

Af een toe gemakzuchtig zijn kan geen kwaad, als je goed weet op welke thema’s je wat gemakzuchtiger wilt zijn. Dat zou je bijvoorbeeld kunnen naar een persoon waar je “last” van hebt omdat die te gemakzuchtig is. Stop eens met in actie te komen voor die persoon en accepteer dat het misschien ongemakkelijk is. Het dient een positief doel, namelijk dat jij je meer op je gemak gaat voelen. Je verandert niet de ander, maar jezelf. Kijk waarom je gevolg geeft om invulling te geven aan de zaken die blijven liggen. Ben jij een pleaser? Misschien onderdanig of heb je last van verlatingsangst? Wil je dat in stand houden? Neem jij de regie over jouw leven weer terug?

Walter Keyner, Coach & Therapeut bij Wutah Gouda

Ben jij gemakzuchtig? Of heb je last van de gemakzucht van een ander? Weet of voel je dat er iets in je leven moet veranderen of ga je dat juist uit de weg?  Ik kan je ondersteunen  en je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda

Misschien ook leuk om te lezen

19/9/2019

Beter gronden op blote voeten

Beter Gronden. De zomer is voor mij dan ook een primaperiode om zoveel mogelijk op blote voeten te lopen, dus nog meer te gronden.

Meer lezen
19/4/2023

Niemand is perfect we mogen falen en fouten maken

Faalangst is een van de grote boosdoeners die ons kunnen blokkeren. Waardoor ontstaat faalangst en wat kun je er aan doen?

Meer lezen