/Hulp bij

Faalangst en Perfectionisme

Faalangst en perfectionisme

Niemand is perfect, waarom zou jij dat wel willen zijn? Was het maar zo eenvoudig. Faalangst en perfectionisme gaan vaak samen. Bang om het niet goed te doen en maar bezig blijven het beter en nog beter te maken. Je werk is nooit af en je bent meestal niet tevreden. Altijd zie je wel iets wat niet helemaal klopt, in jouw ogen dan. Een ander heeft daar meestal veel minder oog voor en vindt het al goed genoeg. Maar het zweet staat al op je voorhoofd, bang negatief beoordeeld te worden. Het is voor jezelf niet leuk en stressvol, je komt vaak in tijdnood en je energie raakt op. Hoe kom je hiervan af.

Ongeveer de eerste vijf jaar van ons leven zijn heel bepalend voor de rest van ons leven. In die leeftijdsfase ben je grotendeels afhankelijk van je ouders of opvoeders. De jaren daarna word je steeds zelfstandiger, maar ben je nog steeds afhankelijk en vatbaar voor aanwijzingen van de mensen om je heen die je opvoeden, onderwijzen, trainen maar ook broers en zussen en vrienden en vriendinnen etc. Je bent nog redelijk goed beïnvloedbaar. Je neemt de dingen aan als waarheid, de cultuur en mores van het gezin zijn daarin heel bepalend. Je voorbeelden zie je in je omgeving en dat worden ook jouw normen en waarden.

In een gezin waar de ouders weinig of onvoldoende aandacht geven aan het stimuleren van je persoonlijke ontwikkeling, zie je vaak de roep om aandacht van het kind naar de ouders om gezien te worden. Als daar geen aandacht aan gegeven wordt, wordt de roep om gezien te worden groter. Het kind denkt dat het iets niet goed genoeg doet en gaat proberen het nog beter te doen. En nog beter, alles om de waardering van de ouders te krijgen. Geen waardering krijgen is afwijzing en dat wil je niet. Er kan zelfs sprake zijn van emotionele verwaarlozing.

Op school doen deze kinderen hun best, een voldoende is niet goed genoeg. Zeker als de ouders de nadruk leggen op wat niet goed gaat in plaats van wat wel goed gaat. Zo krijgen ze steeds meer het gevoel niet goed genoeg te zijn en kunnen een minderwaardigheidscomplex ontwikkelen.

De consequentie is dat je faalangst ontwikkeld. Angst om afgewezen te worden of negatief beoordeelt te worden. Bang om je eigenwaarde te beschadigen. Te willen vluchten uit situaties die aan dat gevoel gerelateerd zijn.

Faalangst en Perfectionisme

Hoe krijg je de regie?

Zoals bij vele eigenschappen die we hebben is perfectionisme een goede eigenschap, mits je de balans daar in vindt. Als je weet dat je gevoelig bent voor stress, probeer dan te onderzoeken waar dat vandaan komt. Welk gevoel of emotie dat bij je naar boven brengt. Waar je de pijn in je lichaam voelt. Als je weet dat je alle antwoorden al in je hebt, zul je die antwoorden vinden. Dit doe je door naar binnen te keren en een beroep te doen op je innerlijke kracht. Die innerlijke kracht weet wat het beste voor je is.

Als je bereid bent om je daar aan over te geven aan deze kracht in je, die van je houdt en die je steunt, creëer je een liefdevol en welvarend leven, vanuit vriendelijkheid. Die kracht kun je op verschillende manieren gebruiken. Als je er voor kiest om in je verleden te blijven zitten en je steeds nare herinneringen uit het verleden voor de geest haalt, kom je niet verder. Als je ervoor kiest om niet langer slachtoffer te zijn van je verleden en een nieuw leven wil creëren, word je gesteund door je innerlijke kracht en komen er nieuwe gelukkige ervaringen op je pad.

3 TIP Faalangst en Perfectionisme

Ik geef je alvast 3 tips:

1.       Ga op zoek naar alles wat imperfect is of niet af is. Bewonder de schoonheid daarvan.

2.      Als je een klusje doet, geef jezelf dan een bepaalde tijd. Neem genoegen met het resultaat.

3.      Schrijf eens een brief met de hand waar je niet mee schrijft.