/Soorten therapie

De methode

Weten, Begrijpen, Accepteren en Veranderen

Door middel van coaching kun je vaardigheden leren of aanleren. Maar ook verbeteren. Onbewust doorloop je deze stappen als je keuzes maakt. Zo werkt dat ook bij je Persoonlijke en Spirituele ontwikkeling.

Weten:

Als je geboren wordt ben je nog puur, nog niet ingevuld, nog helemaal jezelf. Als je groeit begin je langzamerhand te veranderen. Je wordt beïnvloedt door je ouders en anderen die je opvoeden, zoals andere familieleden of onderwijzers. Ze hebben allen het beste met je voor. Dat is niet altijd zoals jij dat ziet vanuit jouw perspectief, jouw wereldbeeld. En dat kan gaan knellen, je pijn gaan doen en frustreren.

Begrijpen:

Je leert van de aangename of minder aangename, of zelfs traumatische gebeurtenissen in je leven. Sommige herinner je nog wel. Andere gebeurtenissen, die voor jou wellicht pijnlijk of traumatisch waren heb je weggestopt. Dat deed je niet bewust. Ons onderbewuste beschermt ons tegen die nare ervaringen en laat het boven komen als we het aan kunnen. Soms blijf je (te) lang met problemen zitten, waarvan jezelf de oorzaak niet kunt vinden. Je past je gedrag aan om je probleem te verdoezelen. Je raakt steeds meer verwijderd van wie je eigenlijk bent, kortom je verliest jezelf. Je krijgt lichamelijke klachten of je past je aan, tegen je zin. Je raakt uit balans.

Accepteren:

Er zijn een viertal universele emoties; Boos, Bang, Bedroefd en Blij. Die emoties komen en gaan en dat is heel normaal. Dat is het leven. Als je er te lang last van blijft houden, is het raadzaam om daarvoor hulp te zoeken. Klachten zoals stress, burn-out, angsten, allergieën, fobieën, boosheid, agressie en verslaving zijn de uitingen van onderliggende beperkende overtuigingen. Ik kan het niet, ik ben niet goed genoeg, ik word niet gehoord of gezien of bijvoorbeeld een angstig moment dat je nu weerhoudt om ergens vrij en ongedwongen in te stappen. Te veel om op te noemen. We hebben er allemaal wel een aantal. De een kan daar redelijk mee omgaan. Een ander lijdt daar dagelijks onder.

Handelen:

Als je weet, begrijpt en accepteert dat je onderliggende beperkende overtuigingen jou in de weg staan en je openstaat om daar mee aan de slag te gaan kun je handelen en veranderen. Als je daarvoor gemotiveerd bent, als het moment er is om er mee aan de slag te gaan. Je ruimt het oude op, daar heb je van geleerd en daar neem je dankbaar afscheid van. Daarvoor in de plaats komen andere, betere, positievere overtuigingen terug. Je leven komt in balans. Je wordt weer gelukkig.

De kermis in organisaties

Samen met mijn voormalige collega Robert Smit heb ik het boek -De kermis in organisaties, de gevoelskant van management en organisaties- geschreven. In dit boek wordt deze methode aan de hand van een tiental kermisattracties in de praktijk gebracht. Het boek is te bestellen via je boekhandel of de uitgever scriptum.

Wutah Kermis in organisaties