/Hulp bij

Weer weten wie je bent

Weer weten wie je bent

Weet jij wie je bent? Of ben je jezelf kwijtgeraakt? Ongeveer de eerste vijf jaar van ons leven zijn heel bepalend voor de rest van ons leven. In die leeftijdsfase ben je grotendeels afhankelijk van je ouders of opvoeders. De jaren daarna word je steeds zelfstandiger, maar ben je nog steeds afhankelijk van de mensen om je heen die je opvoeden, onderwijzen, trainen maar ook broers en zussen en vrienden en vriendinnen etc. Je bent nog redelijk goed beïnvloedbaar. Je neemt de dingen aan als waarheid, de cultuur en mores van het gezin zijn daarin heel bepalend. Je voorbeelden zie je in je omgeving en dat worden ook jouw normen en waarden.

Een groot deel van je leven word je geleerd te leven naar de normen en waarden van je ouders, broers en zussen en docenten. Ook je culturele- of religieuze achtergrond zijn bepalend hoe jij in het leven staat. Het zijn verwachtingen waarvan geacht wordt dat je daar aan voldoet. Taken die jij binnen het gezin waar je bent opgegroeid dient uit te voeren. Je plek in het gezin als oudste of jongste kind, of een van de vele kinderen in een groter gezin. Het vormt je.

Ben jij degene die jij werkelijk wil zijn? Of leef jij het leven wat anderen van je verwachten. Laat jij je leven? Wellicht voel je je constant gebruikt en ben je constant moe en depressief. Of gaan anderen steeds over jouw grenzen heen? Dat is een teken dat je te ver bent komen af te staan van wie je werkelijk bent. Tijd om dat onder ogen te zien.

Weer weten wie je bent

Hoe krijg je de regie?

Samen met jou geef ik je inzicht in het gezin waar je bent opgegroeid. Welke patronen zien we en wat doet dat met jou? Heeft dat gevolgen voor het gedrag dat je nu vertoond? Ik geef je inzichten, je gaat de patronen begrijpen en je kunt bepalen in hoeverre je dat wel of niet accepteert. Je grenzen kent. Daarna ga ik met jou de blokkades die dat tot gevolg heeft aanpakken waardoor er een betere balans komt. Je kunt de veranderingen gaan implementeren in je leven en daardoor weer jezelf zijn. Gelukkiger worden.

3 tips weten wie je bent

Ik geef je alvast 3 tips:

1.       Maak een lijst of verzamel foto’s van de momenten waarvan je vindt dat je jezelf bent.

2.      Kijk wat heb je uit handen gegeven, en wat wil je weer terug hebben.

3.      Maak een voorstelling van wat voor jou de ideale situatie is.