Depressie

8 inzichten in positiviteit en gelukkig zijn

Positiviteit of negativiteit

Als je bedeeld bent met positiviteit dan ben je een geluksvogel. Als je een negatieve instelling hebt, alles somber inziet is dat niet altijd prettig. Voor jezelf niet en voor anderen niet.  

Als je negatieve berichten krijgt, luister je naar je ego en werk je op menselijk niveau.  De positieve berichten ontvang je van je Hogere Zelf en steunen je. Waar vertrouw jij het meest op?

Deze blog is voor jou interessant. Ik geef je namelijk acht inzichten voor een positief en gelukkig leven. Om het duidelijk te maken zal ik een aantal voorbeelden geven. Ook al denk je geen negatieve gedachten te hebben, zul je je voordeel hiermee kunnen doen. Want om positief te zijn in elke situatie, zul je van elke situatie leren en daardoor steeds meer positiviteit aantrekken. Ik sluit deze blog af met een aantal suggesties om positiever door het leven te gaan.

  1. De wet van aantrekking
  2. Hoe werkt ons onderbewuste
  3. De macht van woorden
  4. Verwijten maken
  5. Roddelen
  6. Ik hou van mij
  7. Tevredenheid
  8. Overtuigingen

1. De wet van aantrekking

Als positiviteit ver te zoeken is en als je ervaart dat jouw leven een aan een schakeling is van problemen, is het goed om eens stil te staan bij de reden daarvan. De reden dat je het aantrekt is heel eenvoudig. Wat je uitzendt ontvang je namelijk ook terug. De wet van aantrekking. Dus als jij vindt dat alles je tegen zit en je nooit iets meezit, dan trek je dat ook aan. Om te veranderen is het goed een positieve attitude te hebben. Elk moment van de dag.

2. Hoe werkt ons onderbewuste

Ons onbewuste oordeelt niet. Oordelen doe je met je ego, je gedachten. Ons onderbewuste kent het verschil niet tussen waarheid en onwaarheid of tussen goed of slecht. Als je dit beginsel goed onthoudt dan krijg je het inzicht dat als je tegen jezelf zegt dat je “ontzettend stom hebt gedaan”, je onderbewustzijn je inderdaad stom zal vinden. Als je zegt dat je iets niet kan. Je het ook niet kan. Als je die baan wel weer niet zult krijgen, je die baan ook niet krijgt. Evenzo ziet je onderbewust geen verschil in hoe je de woorden zegt. Sarcastisch bedoeld of als een grap. De woorden worden opgeslagen in je onderbewustzijn zowel de positieve als de negatieve.

3. De macht van woorden

Sta je wel eens stil bij de macht van woorden?  Je kunt woorden beschouwen als het fundament van alles wat je in je leven creëert. We besteden niet veel aandacht aan onze woordkeuze en kletsen vaak maar wat aan. Let maar eens op hoeveel negatieve uitspraken je doet. Positiviteit licht nu eenmaal niet voor op je tong. Taal veranderd steeds en fatsoensnormen worden makkelijk overschreden. Kleineren, pijnlijke woorden, vloeken, of seksistisch opmerkingen en beledigingen komen veel voor. Afhankelijk van je afkomst is het soms “normaal” taalgebruik geworden. Besef dat elke gedachte en elk woord dat je uitspreekt over jezelf gaat. Hoe jij behandeld wil worden.

4. Verwijten maken

De gedachten die we denken roepen gevoelens op en je leeft in overeenstemming met deze gedachten en gevoelens. Je bent zelf verantwoordelijk voor de positieve en negatieve gedachten die je oproept. Je kunt alleen jezelf daar verwijten over maken voor de dingen die je niet goed hebt gedaan. Een verwijt maken gaat over verantwoordelijkheid en verantwoordelijkheid is macht hebben. Als je een verwijt maakt aan een ander, geef je dus eigenlijk je macht weg. Maar als je de macht houdt, dus zelf verantwoordelijk bent, dan ben je in staat veranderingen in je leven aan te brengen.

5. Roddelen

Hoe makkelijk is het om negatief over anderen te praten. Het is een natuurlijke gewoonte om je er beter door te voelen. Ook hier geldt, wat je uitzendt zul je ook terug ontvangen. Wel eens bij stil gestaan dat anderen dan ook over jou negatief spreken. Leer je aan alleen over anderen te praten als je iets positiefs te melden hebt. Hou anders je mond. Ook als anderen negatief over iemand praten is het verstandig daar afstand van te nemen. De keuze is aan jou.

6. Ik hou van mij

Een grote invloed op je positiviteit is om van jezelf te houden. De Bijbel spreekt daar al over “Door anderen als jezelf lief te hebben komt Liefde in je wonen”. Je zult eerst van jezelf moeten houden. Dat is voor iedereen moeilijk. Ook voor mij. Het betekent dat jij jezelf helemaal accepteert zoals als je bent. Je niet voor schaamt over je lichamelijke uiterlijkheden of je karakter. Dat je daar met trots naar kijkt en geniet. Niet aan zelfkritiek doet, maar kijkt hoe liefdevol jij in het leven staat voor jezelf en voor anderen. Blij bent met jezelf.

7. Tevredenheid

Als je een positieve inborst hebt zul je eerder tevreden zijn met je leven. Je hebt het misschien even slecht als een ander die klaagt dat het leven tegenzit. Maar als je alles positief benaderd heb je daar minder last van. Je weet al dat klagen in de meeste gevallen de situatie niet zal verbeteren. Als je tevreden kunt zijn met wat je wel hebt zul je zien dat het aangenamer is. Het beste is om afstand te nemen van personen die nooit tevreden zijn en eigenlijk in hun slachtofferrol zijn gaan zitten. In afwachting van hulp van anderen. Dus hun macht hebben weggegeven en de verantwoordelijkheid over hun leven niet kunnen of willen dragen.

8. Overtuigingen

Als je bent opgegroeid in een gezin waar het niet de gewoonte is een compliment te geven of waar elke cent moest worden omgedraaid, er was nooit genoeg, is de kans groot dat je die overtuiging meeneemt. Vooral in je jeugd neem je die overtuiging in je op. Om steeds de nadruk te leggen op de dingen die niet kunnen, zullen die dingen ook inderdaad niet kunnen. Simpelweg omdat je geleerd hebt met de overtuiging te leven dat het niet voor jou is weggelegd.  Richt je op positiviteit , dat het wel kan en wel lukt.

Hoe kun je werken aan je positiviteit

Als je weet dat je alle antwoorden al in je hebt, zul je die antwoorden moeten vinden. Dit doe je door naar binnen te keren en een beroep te doen op je innerlijke kracht. Die innerlijke kracht weet wat het beste voor je is. Als je bereid bent om je daar aan over te geven aan deze kracht in je, die van je houdt en die je steunt, creëer je een liefdevol en welvarend leven. Die kracht kun je op verschillende manieren gebruiken. Als je er voor kiest om in je verleden te blijven zitten en je steeds nare herinneringen uit het verleden voor de geest haalt, kom je niet verder. Als je ervoor kiest om niet langer slachtoffer te zijn van je verleden en een nieuw leven wil creëren, word je gesteund door je innerlijke kracht en komen er nieuwe gelukkige ervaringen op je pad.

Walter Keyner, Coach & Therapeut bij Wutah Gouda

Heb jij het gevoel dat je te veel negatieve gedachtes hebt, zou je positiever en gelukkiger willen zijn?  Ik kan  je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda

Misschien ook leuk om te lezen

23/9/2019

Grenzen stellen hoe doe je dat

Door grenzen stellen schep je een veilige omgeving voor jezelf. Maar hoe hou je dat leuk voor jezelf en de personen waar je mee omgaat...

Meer lezen
15/2/2021

Hoe je je boosheid kunt begrijpen en veranderen

Vraag jij je weleens af waar je boosheid vandaan komt? Iedereen is weleens boos...

Meer lezen