Burn-Out

Veranderen is moeilijk, waar loop jij tegen aan?

Waarom zou je veranderen

De wil om te veranderen is meestal iets wat we graag uitstellen. Je wil ook niet veranderen. Je wil af van een situatie of patronen waar je ongelukkig van wordt. We gaan er allemaal verschillend mee om. Heb je al verschillende keren geprobeerd om iets te veranderen? Lukte dat niet en voelde je je toen schuldig en ellendig?

Waarom zou je veranderen

De wil om te veranderen is meestal iets wat we graag uitstellen. Je wil ook niet veranderen. Je wil af van een situatie of patronen waar je ongelukkig van wordt. We gaan er allemaal verschillend mee om. Heb je al verschillende keren geprobeerd om iets te veranderen? Lukte dat niet en voelde je je toen schuldig en ellendig?

Wellicht heb je dan iets aan de 7  inzichten die ik je in deze blog geef:

 1. Hoe dient veranderen zich aan
 2. Ik wil niet veranderen
 3. Motivatie
 4. Vrijheid
 5. Verander vooral jezelf en niet een ander
 6. Wees koersvast
 7. Vier je veranderingen

1. Hoe dient veranderen zich aan

Coaching en therapie gaat altijd over veranderen. Je zit met een gevoel waarbij je je niet lekker voelt en wil dat veranderen. Of je loopt steeds tegen dezelfde situaties aan waar je juist van weg wilt blijven. Ook herinneringen uit je verleden kunnen je in de weg staan. Soms is het noodzakelijk om te veranderen. Luister je goed naar de signalen die je lichaam je geeft, of negeer je die. Dat kan, vooral als je een gestresst leven hebt en meer met je hoofd dan met je gevoel doet.

Ons ego is nogal sterk en wint het makkelijk van ons gevoel. We beredeneren de signalen weg en gaan weer door met die stress die we omarmt hebben. Tot de signalen in je lichaam over gaan in een alarm. Benauwdheid, hyperventilatie, moeizame stoelgang of hyperventilatie en hartklachten. Maar wil je het zo ver laten komen? Tijd om te veranderen.

2. Ik wil niet veranderen

Als je je leven kunt uittekenen, elke dag hetzelfde ritme waar je je min of meer aan hebt overgegeven, kan dat heel fijn voor je zijn. Zeker als je je daar gelukkig bij voelt. Waarom zou je dat dan willen veranderen. Van de gedachte om te veranderen krijg je het al benauwd. De wereld om je heen veranderd wel. En in hoeverre kun je daar mee omgaan? Eigenlijk ben je gewend om te leven vanuit jezelf. Jij staat in jouw leven centraal en de wereld past zich wel aan, aan jou. Denk je dat echt?

We ontkomen er niet aan om te veranderen of het nu grote of kleine veranderingen zijn. Gewoontes geven je ongetwijfeld houvast, maar zullen je leven niet verrijken. Dat merk je als je buiten je comfortzone treedt en je laat verrassen en open te staan voor de nieuwe ervaringen die je opdoet. Overwin je angsten, want dat is het. De angst voor het nieuwe, het vreemde. Maar vooral het losmaken van wat je al die tijd vasthoudt. De ballast die je wellicht je hele leven met je meedraagt en achter je kunt laten.

3. Motivatie

Veranderen is niet een doel. Je wil van een probleem af. Je angsten, blokkades, verslavingen, sterker in het leven staan. Maar vaak weet je juist niet waar het aan schort. Je weet dat je ongelukkig bent, maar niet hoe je daaruit kunt komen. Daarmee is het ook moeilijk om je een doel te stellen zou je kunnen zeggen. Een mooie afleidingsmanoeuvre om niet te veranderen. Er is altijd wel iets om het uit te stellen of niet te doen. Nu niet, dan niet, als dan, het lukt, ik kan het toch niet, hoe dan? Zijn de korte en krachtige gedachten die ons parten spelen.

Stel jezelf steeds kleine haalbare doelen. Als je aan je uiterlijk wil werken, stel jezelf dan de vraag en schrijf op, waarom je dat zou willen.

 • Ik wil terug naar mijn ideale lichaamsgewicht.
 • Ik wil een fantastisch kapsel hebben.
 • Ik wil prachtige nieuwe kleren
 • Ik wil mij sterk en fit voelen.

Concentreer je nu op elke wens voor je lichaam die je hebt opgeschreven en noteer waarom je dat wil. Bijvoorbeeld omdat;

 • Ik mooi ben als ik mijn ideale lichaamsgewicht heb.
 • Ik mij het beste voel bij dat gewicht.
 • Ik er dan veel beter en aantrekkelijker uitzie.
 • Ik dan mijn favoriete kleren weer kan dragen.
 • Het dan leuker is om nieuwe kleren te kopen.

4. Vrijheid

Gelukkig ben je als je zonder zorgen in vrijheid leeft. Veranderen is de weg naar vrijheid. Veranderen is verbeteren en bij elke positieve verandering werk je aan jezelf. Je krijgt een stukje vrijheid terug. Want je gewicht zat je bijvoorbeeld eerst in de weg en nu kun je je weer vrij bewegen en alles aantrekken wat je wil. Je hebt het niet naar je zin in je werk of relatie. Daar heb je veranderingen in aan kunnen brengen en nu voel je je vrij en opgelucht. Voor je faalangst heb je je laten helpen door een therapeut en kunt nu weer vrij en zonder angsten het leven weer oppakken. Verandering laat alles weer stromen, alsof je de ramen tegenover elkaar openzet en je huis even goed laat luchten.

5. Verander vooral jezelf, niet een ander

Tenzij het je werk is en je ervoor gevraagd bent, verander een ander niet. Verander vooral jezelf. Als je iets niet bevalt aan een persoon kan je de neiging hebben dat in die persoon te willen veranderen. Je kunt met die persoon je ergernis bespreken en je behoefte uitspreken, maar doe geen pogingen de ander te veranderen. Stel dat je je stoort aan je luidruchtige buurman. Vertel dan feitelijk, dus zonder emoties en oordelen wat je ziet. Vertel wat het met jou doet, je kunt je niet concentreren bijvoorbeeld. Vertel waar je behoefte aan hebt, stilte, is dat. En doe daarna een voorstel een verzoek, om samen tot een redelijke oplossing te komen. Ik zou graag willen dat je rekening met mij houdt en van zo tot zo laat. Zet zelf je geluidsinstallatie op redelijk niveau of gebruik je koptelefoon.

Als je kinderen opvoedt, ben je ze aan het veranderen, hou rekening met de behoefte van kinderen. Niet alles moet volgens jouw ingesleten regels en voorwaarden. Gun kinderen ook hun vrijheid, maar wees ook duidelijk in het stellen van grenzen. Aan beide hebben kinderen behoefte.

6. Wees koersvast

Als je wilt veranderen, wees dan duidelijk voor jezelf.  Blijf je doel in het vizier houden en verander daar niet te veel aan. Als je duidelijk bent in wat je wil veranderen, kunnen anderen daaraan wennen en je daar wellicht ook bij helpen. Het kan dus motiverend werken. Als je wilt afvallen, haal dan geen snoep en frisdranken in huis. Meestal verlaat het maar op een manier je huis, en dat is via jouzelf. Als je wilt stoppen met roken of drinken, zoek dan geen gelegenheden op waar je aan verleidingen wordt blootgesteld. Vertel anderen ook wat je aan het veranderen bent en vertel over je motivaties. Ze zullen je helpen op koers te blijven om je veranderingen te kunnen halen.

7. Vier je veranderingen

Wees lief voor jezelf. Elke stap die je zet in de goede richting van je gewenste verandering mag je vieren. Sta dat toe. Geef aandacht aan jezelf. Want jij hebt iets bereikt. Ook als he even niet lukt, neem dan een pauze en besteedt geen aandacht aan wat er allemaal niet lukt. Kijk naar je lijst met motivaties en onderstreep er enkele om verder aan te werken. Wees trots op jezelf.

Veranderen kost energie en brengt je uit evenwicht. Best wel een zwaar traject. Vooral als je net begint is dat moeilijk. Lichaam en geest zijn één en je voelt het in je lichaam, de vermoeidheid de pijn. Het zijn de tekenen dat de verandering in gang is gezet. Alles verzet zich hiertegen, het is als het ware met je vergroeid en moet zich losmaken. Totdat je langzaam de veranderingen merkt. Je voelt je beter, lichter, voelt dat je weer stroomt en dat je weer ruimte krijgt. Dat mag je vieren.

Walter Keyner, Coach & Therapeut bij Wutah Gouda

Heb jij het gevoel dat je moet veranderen? Weet of voel je dat er iets in je leven niet klopt of ga je dat juist uit de weg?  Wil je daar stappen in zetten. Ik kan je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda

Misschien ook leuk om te lezen

1/8/2018

De zon schijnt voor iedereen

Het is een mooie zomer en je hebt vakantie en de zon schijnt voor iedereen. Elke dag mooi weer en de jas al weken niet meer aangehad...

Meer lezen
15/5/2019

Waarom haast ten koste gaat van aandacht

Waarom haast ten koste gaat van aandacht. Op weg naar mijn praktijk, was het druk met fietsers op weg naar school...

Meer lezen