Spiritualiteit

Hoe word je gelukkig? 7 belangrijke thema’s om gelukkig te zijn

Iedereen kan gelukkig zijn

Gelukkig zijn willen we allemaal. We vragen aan elkaar hoe het met je gaat. Daar kan je simpelweg goed of niet goed op antwoorden. Maar zou je niet beter kunnen vragen of iemand gelukkig is? Het blijft moeilijk, geluk is een containerbegrip.

Je kunt gelukkig zijn in je relatie maar ongelukkig zijn met het werk dat je doet. Geluk, of het gebrek daaraan is samen met angst een thema wat vaak besproken wordt in de coaching gesprekken die ik heb met cliënten. Op mijn website heb ik deze definitie van geluk geschreven: “Gelukkig ben je als je zorgeloos in liefde leeft”. Voor mij interessant om eens te kijken hoe we geluk ervaren en wat we er aan kunnen doen om meer geluk in ons leven te vinden. Ik kom tot een zevental thema’s:

  1. Zorgeloos leven
  2. Geluk is een tafelkleedje, over herinneringen
  3. Leven in liefde
  4. Gelukkig in positiviteit
  5. Lachen en humor
  6. Gezondheid en contact maakt je gelukkig
  7. Kunst en cultuur

1. Zorgeloos leven

Iedereen heeft wel zorgen om iets. Wanneer die zorgen een te grote druk op je leggen zal het je leven voor een groot deel beïnvloeden. Je raakt uit balans. Je denkt hoe je jouw problemen kunt oplossen. Soms is het uitzichtloos, ontbreekt de stip op de horizon en stapelen de zorgen zich op. Als je veel geld hebt, heb je minder zorgen. Dat is de algemene opvatting.  Het zou heel goed kunnen en ik hoop dat velen dat ook kunnen beamen. Als je veel geld hebt, zal je ook wel eens terugkijken naar de periode dat je het niet zo breed had, maar wel gelukkig was met wat je had. Geld kan ook een luxeprobleem worden. Zelf visualiseer een zorgeloos leven, daarmee zeg je eigenlijk alles. Benoem geen thema’s. Leef zorgeloos.

2. Geluk is een tafelkleedje, over herinneringen

Ik schreef eerder een blog “geluk zit in een tafelkleedje”. Wat ik daar mee bedoel is dat we allemaal een herinnering hebben aan onze jeugd. Het is als een veilige haven waar we ons anker uit kunnen werpen en ons helemaal gelukkig voelen. Voor mij is het een rood-wit geblokt tafelkleedje. Je ziet ze vaak in pannenkoeken- pizzarestaurants. Daar zal wel over nagedacht zijn. Het tafelkleedje staat voor mij voor gezelligheid, thuis met elkaar aan tafel eten en drinken en gesprekken.

Je hebt ongetwijfeld herinneringen aan momenten waar het geluk door je heen voelde stromen. Er een rilling van geluk door je heen ging. Voel je dat nu ook, nu je denkt aan dat moment? Dat is wat herinneringen doen, ze helpen je weer terug te komen bij je geluksmomenten en die kunnen helpen om je door een ongelukkige periode heen te komen.

Welke herinnering heb jij, waar je gelukkig van wordt?

3. Leven in liefde

Bekend is dat als je zonder liefde opgroeit, je daar je verdere leven last van hebt. Als je geen liefde hebt gekregen is het ook moeilijk om liefde te geven. De voorbeelden ontbreken. Tenzij je het geluk hebt iemand tegen te komen die jou leert om liefde te geven en te ontvangen, kun je jouw leven een betere en gelukkigere invulling geven.

Voor mij is leven in liefde ook dat je accepteert dat een ander nu eenmaal anders is en niet alles gaat zoals jij dat wellicht voor ogen hebt. Meegaan met de stroom en je niet verzetten tegen alles wat jouw autonomie bedreigt. Dat betekent dat je niet altijd je mening moet verkondigen maar ook je mond kunt houden. In liefde.

Vooral gelukkig zijn met jezelf is belangrijk. Wees lief voor jezelf en hou van jezelf zoals je bent. Geluk wordt niet door anderen gebracht, het zit in jou! Denk dus niet dat je gelukkig wordt als je een relatie hebt, of wat je daar ook voor nodig hebt. Geluk begint bij jezelf.

4. Gelukkig in Positiviteit

Ik zelf ga vaak situaties uit de weg waar een negatieve sfeer is. Het draagt niet bij aan mijn geluk en als je te veel in die situaties bent kun je daar depressief en ziek van worden.

Positiviteit staat voor mij een attitude. Het is er altijd. Het is je gegund en komt op het juiste moment op je weg. De gebeurtenissen waar je van kunt leren. Dat betekent ook dat bijvoorbeeld verliezen altijd een positief element in zich heeft. Waarschijnlijk komt er iets beters, of verlies ik iets omdat ik daar nu afscheid van moet nemen. Mijn weg mag vervolgen zonder die last.

Mijn zienswijze over half volle of half lege glazen is een andere dan die ik vaak hoor. Je kunt namelijk ook tevreden zijn met een kleiner glas……

5. Lachen en humor

Als je lacht komt er een gelukstofje vrij, dopamine. De voedingsbodem voor dat geluk stofje is lachen en ontspanning. Depressiviteit en burn-out zijn de natuurlijke vijanden van dopamine. Hoe simpel kan het zijn? Ga met vrienden om waar mee te lachen valt, anderen heb je weer voor serieuze gesprekken en soms vind je ze in één persoon. Ik zelf kijk daarnaast naar mijn favoriete filmpjes waar om ik lach, zo kijk ik naar de Vlaamse versie van de slimste mens. En er zijn nog meer filmpjes te vinden op internet. Waar schiet jij van in de lach?

6. Gezondheid en contact maakt je gelukkig

Soms tref je het niet met je gezondheid. Ziekte kan je pijn doen en je ongelukkig maken. Toch kun je werken aan je geluk. Ik ken mensen die ondanks hun kwakkelende gezondheid of handicap altijd monter zijn en de mooie dingen uit het leven halen.  Kijk vooral wat je wel kunt, wat je zelfs beter kunt dan anderen.

Contact met andere mensen, vrienden en familie is belangrijker dan je denkt. We hebben behoefte aan huid op huidcontact, aangeraakt te worden. Ook het delen van lief en leed of zo maar praten over de dagelijkse dingen zorgen voor verbinding. Die verbinding draagt bij om gelukkig te zijn.

Gezondheid is ook iets om aan te blijven werken. Lichaam en geest is één! Zorg goed voor jezelf, beweeg, zoek de natuur op. Let op je wat en hoeveel je eet en drinkt.

7. Kunst en cultuur

Genieten van kunst en cultuur. We kunnen niet zonder. Ik word blij van een bezoek aan een museum, theater of muziekvoorstelling. En ik kan emotioneel geraakt zijn door een film, bijvoorbeeld een Artfilm. In boeken kun je je helemaal in verliezen en dat draagt bij aan je geluk. Ik heb een voorkeur voor de boeken van Haruki Murakami. De verhalen van deze schrijver zijn stuk voor stuk magisch en dat helpt mij in een andere belevingswereld ze komen.

Kunst en cultuur verbindt, door het samen te beleven en te genieten met je geliefde of de verbinding te vinden bij iemand waar je de band mee wilt aanhalen. Samen genieten, napraten en verdiepen. Het verdiepen van relaties, draagt weer bij aan je geluk.

Geluk samengevat

Dit zijn de 7 thema’s die een grote invloed hebben op jouw geluk. Loop ze eens na om te kijken waar je aan kunt werken. Je hoeft niet op alle thema’s hoog te scoren. De balans doet veel meer met je en natuurlijk gun ik je de roze wolk, die iedereen op zijn tijd wel eens heeft.

Als je weet wie je bent en waar je voor staat. Niet onzeker bent en er altijd van uit gaat dat je goed genoeg bent en alles met de beste bedoelingen doet, dan ben je zelfverzekerd en helemaal in balans. Hoofd en hart zijn optimaal in verbinding, je bent gelukkig met jezelf en daar ben je je bewust van. Je speelt er zelfs mee en weet hoe je overkomt, hoe je met empathie de verbinding met anderen te maakt.

Walter Keyner, Coach & Therapeut bij Wutah Gouda

Heb jij het gevoel dat je niet gelukkig bent, het anders is dan je voor ogen had/hebt of bemerk je dat je je eenzaam voelt? Ik kan je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda

Misschien ook leuk om te lezen

15/3/2018

Hulp van een beschermengel

Onverwachte hulp van een beschermengel. Onderweg tijdens vakantie in Portugal was het tijd voor de lunch. Ik kon plaatsnemen achter een...

Meer lezen
25/1/2021

8 inzichten in positiviteit en gelukkig zijn

Als je bedeeld bent met positiviteit dan ben je een geluksvogel. Als je een negatieve instelling hebt, alles somber inziet is dat niet...

Meer lezen