Persoonlijke groei

Een Indische reis naar zelfbewustzijn. Doe jij wat je zelf wil?

Van gehoorzaamheid aan verwachtingen tot zelfontplooiing: ontdek mijn reis. Hypnose, geërfd van vaders krijgsgevangenschap, werd mijn sleutel tot persoonlijke groei. Nu ben ik hypnotherapeut.

Zelfontplooiing is het proces waarin je streeft naar maximale groei, realisatie van potentieel en het bereiken van persoonlijke doelen. Dat wordt grotendeels bepaalt door jouw afkomst. Mijn ouders hadden verwachtingen van mij, waar ik van los moest komen.

WAT MOEST IK WORDEN

In het leven hebben we allemaal bepaalde verwachtingen te vervullen. Soms worden deze verwachtingen ons opgelegd door onze omgeving, en soms komen ze voort uit diepgewortelde familietradities. Voor mij, opgegroeid in een groot Indisch gezin, was de weg die voor me lag vaak voorgeschreven door de wensen van mijn ouders.

Het begon allemaal met mijn droom om fotograaf te worden. Een passie die mijn hart vervulde met opwinding, maar mijn vader had andere plannen. "Een technisch beroep met gegarandeerd inkomen," zo luidde zijn advies. Natuurlijk, zijn intenties waren goedbedoeld. Hij wilde me beschermen tegen de onzekerheden die volgens hem aan een artistieke carrière kleefden.

GEHOORZAAMHEID EN LOSKOMEN

Gehoorzaam volgde ik zijn raad op en ging aan het werk, een stabiele baan nastrevend. Ik spaarde voor een auto, maar zelfs die keuze werd beïnvloed door de goedbedoelde adviezen van mijn vader en zijn broer. De auto was betrouwbaar, maar ik voelde me er niet in thuis.

Toen het moment kwam om mijn eigen weg te gaan, koos ik voor een koopwoning. Mijn vader, nu werkzaam bij een bank, twijfelde of ik de financiële lasten kon dragen. De directeur van de bank bracht hem echter tot inkeer, en ik werd de eerste in ons gezin die een huis kocht. Het waren stappen die me verder brachten op de weg die anderen voor me hadden uitgestippeld.

INDISCHE ACHTERGROND

Maar het besef dat er meer was dan alleen voldoen aan andermans verwachtingen, kwam geleidelijk aan. Mijn interesse in persoonlijke en spirituele groei leidde tot kostbare inzichten. Ik begreep dat de drang van mijn vader om me te behoeden voor fouten voortkwam uit zijn eigen angsten, overgebracht door ervaringen tijdens zijn krijgsgevangenschap in Burma en de politionele acties in Indonesië.

De diepgaande gesprekken met mijn vader onthulden niet alleen de angsten die hij op mij projecteerde, maar brachten ook een ander aspect van zijn verleden aan het licht. Hij overleefde zijn krijgsgevangenschap in Burma dankzij hypnosesessies die werden geleid dooreen medegevangene die bedreven was in deze techniek. Door deze sessies werden niet alleen de zware dagen draaglijker, maar werden ook de lekkerste maaltijden in hun verbeelding geserveerd, en konden ze in gedachten bij hun geliefden zijn.

De omwenteling begon toen ik me bewust werd van deze achtergrond. Vaak was ik tijdens mijn studie tot laat in de avond technische tekeningen aan het maken. Mijn vader schilderde in dezelfde ruimte. Beiden waren we met ons eigen ding bezig en zo kon ik hem vragen stellen waarbij onze blikken veelal gericht waren op ons werk. Die gesprekken met mijn vader, waarin hij zijn trauma's deelde, openden mijn ogen voor het belang van begrip en heling. Zonder dat ik het wist, zetten deze gesprekken me onbewust op het pad van coaching, de eerste schreden richting het begrijpen van mijn eigen verlangens.

IK WERD HYPNOTHERAPEUT

De kracht van hypnose, zoals doorgegeven in de verhalen van mijn vader, maakte een diepe indruk op me. Het vermogen om met de kracht van de geest zowel fysieke als mentale uitdagingen te overwinnen, fascineerde me. Het was alsof ik een nieuwe dimensie ontdekte in het begrip van de menselijke psyche en de mogelijkheden van zelfgenezing.

Deze onthulling bracht me ertoe het belang van hypnose te erkennen en uiteindelijk te besluiten om deze techniek zelf te leren en te integreren in mijn werk als therapeut. De gedachte dat hypnose niet alleen een overlevingsinstrument was in barre tijden, maar ook een krachtige tool voor welzijn en heling, inspireerde me om deze vaardigheid te omarmen en door te geven aan anderen.

Nu gebruik ik mijn kennis van hypnose om mensen te begeleiden op hun eigen reis van zelfontplooiing en heling. Door middel van hypnotherapie kunnen cliënten diep in hun onderbewuste duiken, oude overtuigingen transformeren en emotionele blokkades opruimen. Het is een krachtige manier om mensen te helpen hun eigen verlangens te ontdekken, belemmeringen te overwinnen en een leven te leiden dat in lijn is met hun ware zelf.

MIJN EIGEN REIS

Het pad dat ik bewandel, dat begon met het volgen van andermans verwachtingen, heeft me geleid naar een diepere verbinding met mijn eigen passies en de vaardigheden die ik nu gebruik om anderen te ondersteunen. Het verhaal van mijn vader, doordrenkt met doorzettingsvermogen en de helende kracht van hypnose, is nu verweven met mijn eigen reis van zelfontdekking en dienstbaarheid aan anderen. Het benadrukt dat er schoonheid schuilt in het herdefiniëren van ons pad, los van verwachtingen, en het omarmen van datgene wat ons écht vervult.

HET VERLEDEN IS EEN LERAAR

Als ik terugkijk op mijn eigen reis, doordrenkt van de verwachtingen van anderen en beïnvloed door het verleden van mijn ouders, realiseer ik me nu dat het geen zin heeft om hen de schuld te geven van hoe mijn leven is verlopen. Het is verleidelijk om naar het verleden te wijzen, om te zeggen: "Het is allemaal vanwege die keuzes, die adviezen, die beperkingen." Maar het echte inzicht ligt in het begrijpen dat zij, net als ik, hun best deden met wat ze hadden en wisten op dat moment.

Het verleden kan een leraar zijn, geen beperking. In plaats van ons te laten leiden door wrok of spijt, kunnen we ervoor kiezen om te leren van onze ervaringen en onszelf de ruimte te geven om te groeien. Het is een kans om ons eigen pad te definiëren, los van de verwachtingen van anderen, en te ontdekken wat écht belangrijk is voor ons.

WERK AAN JE ZELFONTPLOOIING

Mijn advies aan iedereen die worstelt met de invloed van het verleden is om de kracht te vinden in het accepteren van datgene wat is geweest, zonder erin vast te blijven zitten. Kijk naar je verleden als een reeks lessen die je hebben gevormd, maar niet als een keten die je vasthoudt. De keuzes die we vandaag maken, bepalen onze toekomst, ongeacht de weg die we tot nu toe hebben bewandeld.

En voor degenen die hun eigen Indische achtergrond met mij delen, wil ik benadrukken dat culturele invloeden en familietradities ons verrijken, maar ze hoeven niet ons volledige verhaal te dicteren. In het omarmen van onze erfgoed vinden we kracht, maar het is ook essentieel om ruimte te creëren voor onze individuele groei en verlangens.

De reis naar zelfontplooiing is uniek voor ieder van ons, waarbij we elkaar kunnen ondersteunen op deze prachtige ontdekkingsreis. Samen kunnen we de kracht vinden om onze eigen weg te banen, geleid door onze eigen verlangens en innerlijke wijsheid.

Kan jij jezelf zijn of wil je daar aan werken? Dan maak je het voor jezelf en de wereld wat mooier.

Heb jij moeite om los te komen van verwachtingen, voel je de druk of herken jij je in wat ik in deze blog heb geschreven? Zou je daar  stappen in willen zetten. Ik kan je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan nu aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda

Misschien ook leuk om te lezen

3/1/2021

Hoe word je gelukkig? 7 belangrijke thema’s om gelukkig te zijn

Gelukkig zijn willen we allemaal. We vragen aan elkaar hoe het met je gaat. Daar kan je simpelweg goed of niet goed op antwoorden....

Meer lezen
27/9/2020

Waar voel jij je thuis

Heb je wel eens ervaren dat je soms helemaal thuis komt, terwijl je nog nooit op die plek bent geweest? Of voel je je juist ontheemd...

Meer lezen