Zelfvertrouwen

5 inzichten over eigenwaarde die je moet weten

Alles heeft zijn waarde

We twijfelen allemaal wel eens over of we het waard zijn, onze eigenwaarde. En nog vaker gunnen we onszelf niet de aardigheden waar we anderen wellicht wel een plezier mee doen. Durf je op de voorgrond te treden, of laat je dat liever aan een ander over? De narcist bijvoorbeeld. Heb jij een gezonde eigenwaarde?

Ik geef je een 5-tal inzichten over eigenwaarde

  1. Weinig eigenwaarde
  2. Te veel aan eigenwaarde, de narcist
  3. Gezonde eigenwaarde
  4. Eigenwaarde gaat over zelfvertrouwen
  5. Stap uit je comfortzone

1. Weinig eigenwaarde

Eigenwaarde bepaal jijzelf, niet een ander. Want, het is dus zoals jij jezelf ziet. Als je het type bent dat altijd in de zorgstand staat, is de kans groot dat je dat doet vanuit een gevoel om aardig gevonden te willen worden. Een laag zelfbeeld en geen zelfrespect. Deze houding zal je vroeg of laat gaan tegenwerken. Je raakt overspannen en weet niet meer wie jezelf bent. Omdat je bent zo bezig om het anderen naar de zin te maken, dat je echt niet meer weet wie je bent en wat er nu echt belangrijk voor je is. Als je een notoire gever bent, zul je het ook nog eens met de mantel der liefde willen bedekken. Het zijn immers al die lieve mensen waar je het voor doet en die waarderen dat. En dat geeft je eigenwaarde. Je betekent iets!

Bepalende factoren voor een gevoel van weinig eigenwaarde kunnen genetisch zijn, maar worden veel vaker bepaalt door de gebeurtenissen in je leven. Altijd kritiek krijgen, nooit iets goed doen en geen compliment krijgen werken mee aan een negatief zelfbeeld. Je wordt niet gehoord en gezien.

2.  Te veel aan eigenwaarde, de narcist

Een narcist heeft juist veel eigenwaarde. En houdt vooral van zichzelf en bekommert zich niet over het welzijn van anderen. We kennen allemaal wel iemand met narcistische trekjes. Een spoor van slachtoffers laten ze achter zich. En weet je wie dat zijn? Dat zijn juist degene met weinig eigenwaarde. De narcist weet deze personen eerst voor zich te winnen met mooie praatjes, aandacht en complimenten, waar de persoon met weinig eigenwaarde nou juist zo naar verlangt. Die aandacht duurt maar even, daarna word je een nog groter slachtoffer van je laag zelfbeeld. Je voelt je nog meer gebruikt, voelt je steeds minder en vindt het tenslotte ook nog vanzelfsprekend dat je steeds de schuld krijgt van alles.

3. Gezonde eigenwaarde

Een gezonde eigenwaarde zou voor iedereen welkom zijn. Als je voldoende vitaliteit hebt ontwikkeld om met de kleine en grote tegenslagen in je leven om te gaan en zelfredzaam bent sta je positief in het leven. Je zult merken dat alles je veel makkelijker af gaat. Vriendelijkheid en mededogen naar anderen zijn dan natuurlijke reacties en niet doordacht zoals bij weinig of te veel eigenwaarde. En als je niet te veel hoeft na te denken en veel meer vanuit je bron, je gevoel kan leven zul je merken dat je ook gelijkgestemden zult treffen.

4. Eigenwaarde gaat over zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is afhankelijk van je eigenwaarde. Hoe meer zelfvertrouwen, hoe groter de eigenwaarde. En andersom, hoe kleiner het zelfvertrouwen des te kleiner de eigenwaarde. Meer zelfvertrouwen kun je ontwikkelen. Door vooral te kijken naar de dingen die je wel kan of hebt en die uit te vergroten. En juist geen aandacht besteden aan de dingen die je niet kan of hebt. Als je een groot stuk papier neemt en daar een kleine vlek in maakt, zul je zien dat je oog getrokken wordt naar die vlek. Terwijl het overgrote deel mooi wit is.  

Zo gaat dat ook met de negatieve gebeurtenissen in ons leven. Ze doen pijn en voor de een is dat dragelijk, maar een ander lijdt daar onder en wordt depressief of loopt tegen een burn-out aan. Dat zien we, maar we vergeten dat er veel meer wel goed gaat. Media kunnen niet leven van goed nieuws, althans dat is de gedachte. Dus zie je grotendeels negatief nieuws dat aandacht krijgt.

Zoek gezelschap bij vrienden of familie die een positieve attitude hebben en gemakkelijk complimenten geven. Buiten de kaders kunnen en willen treden en alles zonder angst tegemoet treden. Daar kun je je aan laven.

5. Stap uit je comfortzone

Alles uit de kast is het Tv-programma van Fred van Leer. De vrouwen die door Fred in het nieuw worden gezet zijn steeds verbaasd als ze de metamorfose hebben ondergaan. Om verschillende redenen lukt het deze vrouwen niet zich goed te kleden. Ze vallen terug op kleding die vooral niet opvalt en veel verhult. De kunst van Fred is om deze vrouwen te laten zien dat ze het waard zijn om er goed uit te zien. Allen gaan ze de uitdaging aan en stappen voor groot publiek uit hun comfortzone.

Dat kun jij natuurlijk ook. Als je weinig zelfvertrouwen hebt, wil je het liefst niet te veel zichtbaar zijn. Onopvallend achter de schermen werken en anderen met de eer laten strijken. Doe het eens andersom pak je moment, treedt naar buiten. Je zult zien dat je het meer dan waard bent en je gewaardeerd zult worden.

Walter Keyner, Coach & Therapeut bij Wutah Gouda

Heb jij weinig eigenwaarde of mis je zelfvertrouwen? Ik kan je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda

 

Misschien ook leuk om te lezen

3/5/2023

Het bedriegerssyndroom voel jij je onzeker over je capaciteiten?

Bedriegerssyndroom. Je hebt de kennis en hebt de juiste opleiding en toch voel je de onzekerheid. Elk moment kun je betrapt worden.....

Meer lezen
20/9/2019

Gevoelig voor prikkels en nu?

Als HSP ben je gevoelig voor prikkels en daardoor raak je vermoeid, het is goed om je af te zonderen...

Meer lezen