Bedriegerssyndroom. Je hebt de kennis en hebt de juiste opleiding en toch voel je de onzekerheid. Elk moment kun je betrapt worden op iets dat niet klopt. In mijn praktijk zie ik dat cliënten daar regelmatig last van hebben. Wat is dat?
Het bedriegerssyndroom, ook wel bekend als het “imposter syndrome”, is een psychologisch fenomeen waarbij een persoon die succesvol is en/of beschikt over de nodige kwalificaties en prestaties, zich desondanks onzeker voelt over zijn of haar eigen capaciteiten en vreest dat anderen zullen ontdekken dat hij of zij eigenlijk niet zo bekwaam is als men denkt. Dit kan leiden tot angst en stress op de werkplek, en kan ook het vermogen van een persoon om succesvol te zijn in zijn of haar carrière belemmeren.
Het bedriegerssyndroom kan voorkomen bij mensen in verschillende beroepen, ongeacht hun niveau van opleiding, ervaring of prestaties. Het kan bijvoorbeeld voorkomen bij studenten, professionals, kunstenaars, atleten of ondernemers. Het bedriegerssyndroom treft vaak mensen die streven naar hoge prestaties, zichzelf hoge doelenstellen of die zichzelf vergelijken met anderen. Het komt vaker voor bij mensen die minderheidsgroepen vertegenwoordigen, omdat ze zich misschien minder vertegenwoordigd of erkend voelen in hun vakgebied. Het bedriegerssyndroom is geen weerspiegeling van een persoonlijke tekortkoming, maar eerder een veel voorkomende psychologische reactie op succes en prestaties.
Het kan zich op elke leeftijd manifesteren, maar het wordt vaak voor het eerst opgemerkt bij mensen die een belangrijke overgang maken, zoals;
Onderzoek suggereert dat vrouwen een hoger risico hebben dit te ontwikkelen dan mannen, dat merk ik ook in mijn praktijk. Dit kan gedeeltelijk te wijten zijn aan culturele normen en gender stereotypen die van vrouwen verwachten dat ze meer perfectionistisch zijn en dat ze meer gevoelig zijn voor het voldoen aan de verwachtingen van anderen. Ook kunnen vrouwen zich onzeker voelen op werkplekken waarin mannen de overhand hebben. Hoewel mannen ook het bedriegerssyndroom kunnen ervaren, melden vrouwen het vaker en ervaren ze het vaak als intenser.
Natuurlijk heeft niet iedereen met het bedriegerssyndroom alle bovengenoemde kenmerken. De symptomen kunnen variëren van persoon tot persoon.
De oorzaken van het bedriegerssyndroom zijn niet helemaal duidelijk en kunnen verschillen van persoon tot persoon. Hier zijn enkele veelvoorkomende factoren die bijdragen aan het ontstaan van bedriegerssyndroom:
1. Erfelijke aanleg: Er is enig bewijs dat het bedriegersyndroom deels genetisch bepaald kan zijn. Dit betekent dat bepaalde persoonlijkheidskenmerken die bijdragen aan het bedriegerssyndroom, zoals perfectionisme en angst, kunnen worden overgeërfd.
2. Opvoeding : Opvoeding kan ook bijdragen aan het ontstaan van het bedriegerssyndroom. Bijvoorbeeld, als een kind opgroeit met kritische ouders of ouders die altijd hoge verwachtingen hebben, kan dit leiden tot het ontwikkelen van het bedriegerssyndroom.
3. Cultuur: Cultuur speelt ook een rol bij het ontstaan het bedriegerssyndroom. In sommige culturen wordt bijvoorbeeld veel nadruk gelegd op prestaties en bekwaamheid, wat kan bijdragen.
4. Traumatische ervaringen: Traumatische ervaringen zoals misbruik of verwaarlozing kunnen leiden tot het bedriegerssyndroom omdat het gevoel van eigenwaarde en competentie wordt aangetast.
5. Werkomgeving: Werkomgeving kan ook bijdragen aan het ontstaan van het bedriegerssyndroom. Bijvoorbeeld, als een werkomgeving erg competitief is, of als er hoge verwachtingen zijn, kan dit bijdragen aan het ontstaan van het bedriegerssyndroom.
De oorzaken van het bedriegerssyndroomcomplex zijn vaak het gevolg van een combinatie van factoren.
Er kunnen fysieke klachten optreden. De constante angst en stress die gepaard gaat met het gevoel dat men niet bekwaam genoeg is, kan leiden tot fysieke symptomen zoals vermoeidheid, slaapproblemen, spierspanning, hoofdpijn, maagproblemen en hartkloppingen. Bovendien kan de angst en stress die gepaard gaan met het bedriegersyndroom ook het immuunsysteem verzwakken, waardoor een persoon vatbaarder wordt voor ziekten en infecties. Het is daarom belangrijk om de symptomen van het bedriegerssyndroom serieus te nemen en professionele hulp te zoeken als ze ernstig zijn of aanhouden.
Het bedriegersyndroom kan schadelijk zijn voor de mentale gezondheid en het welzijn van een persoon. Het kan leiden tot chronische stress, angst, depressie, vermoeidheid, en burn-out. Het kan ook leiden tot problemen op het werk, zoals verminderde prestaties, verminderde creativiteit, en verminderd zelfvertrouwen. Het kan ook van invloed zijn op relaties met anderen, omdat mensen met het bedriegerssyndroom zich vaak terugtrekken en zich geïsoleerd voelen. Daarom is het belangrijk om het bedriegerssyndroom serieus te nemen en te zoeken naar professionele hulp als het de kwaliteit van leven beïnvloedt.
Dat is afhankelijk van de persoon en de situatie. Hieronder enkele veelvoorkomende momenten waarop het bedriegerssyndroom kan optreden:
Er zijn verschillende manieren om het bedriegerssyndroom te behandelen en te overwinnen. Hier zijn enkele veelvoorkomende behandelingen:
Het bedriegerssyndroom kan niet van de ene op de andere dag worden opgelost. Het is een proces dat tijd en inzet vereist. Het is echter goed mogelijk om het bedriegerssyndroom te overwinnen en te gedijen in de persoonlijke en professionele sfeer.
Voel je je geblokkeerd door het bedriegerssyndroom of faalangst en wil je er iets aan doen? Ik begrijp hoe overweldigend dit kan zijn en sta klaar om je te helpen deze blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Als je klaar bent om stappen te zetten, meld je dan nu aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier. Binnen 24 uur neem ik contact met je op om je passende ondersteuning te bieden. Wacht niet langer, neem die eerste stap naar verandering en laat mij je helpen het beste uit jezelf te halen.
Heb jij het gevoel dat je te veel blokkeert vanwege het bedriegerssyndroom of faalangst? Zou je daar stappen in willen zetten. Ik kan je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan nu aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.
Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda
Check bij jezelf eens of je vriendelijk bent en lach als basis goed is afgesteld. Als dat optimaal is, kun je alles uit de dag halen
Meer lezenEen loopbaan is maar een deel van je leven. Liever spreek ik over een levenscarrière. Er is immers meer dan een loopbaan...
Meer lezen