Zelfvertrouwen

De hoed van onzekerheid past iedereen

Ik voel mij zo onzeker

Veel mensen leiden aan onzekerheid. We kijken op naar mensen die zelfvertrouwen hebben. Ze staan als een huis en iedereen kijkt tegen hen op. Dat willen we allemaal wel. Jammer genoeg zien we vrij weinig van die voorbeelden in onze omgeving.

Zelfs de grootste rots in de branding zal toegeven wel eens onzeker te zijn. Als je in je vertrouwde omgeving bent voel je je waarschijnlijk best wel zeker en op je gemak.

Tenzij je in diezelfde veilige omgeving iets moet doen waar je weinig verstand van hebt, zul je waarschijnlijk onzekerheid voelen opkomen. Allerlei gedachten passeren de revue. Kan ik het wel goed uitleggen en presenteren. Maar ook, ze maar geen moeilijke vragen gaan stellen. We zij nu eenmaal goed om onszelf de put in te praten. Maar is dat nou nodig?

Waar word je onzekerheid door gevoed

Veel mensen hebben last van onzekerheid. Word ik wel gezien, word ik wel gehoord. Zie ik er wel goed uit. Wat voor kleding dragen anderen. Val ik niet te veel op. Waarom spreekt niemand mij aan. Zomaar een aantal gedachten die door je hoofd kunnen spoken als je in je eentje bijvoorbeeld naar een bijeenkomst gaat. Of moet! Het liefst zou je dat namelijk niet doen, je kent er niemand, nou ja de gastvrouw, maar die is druk met al die gasten welkom te heten. Het zijn er wel over de honderd. En je voelt je steeds kleiner worden.

De eerste vijf jaar van ieders leven zijn voor een groot deel bepalend voor de rest van je leven. Als er dan onvoldoende aandacht is van de ouders voor de kinderen voelen kinderen zich vaak niet gezien en gehoord. Het zaadje voor onzekerheid is dan gepland. Als er ook buiten het gezin onvoldoende positieve aandacht, stimulans en waardering is werkt dit ook niet mee aan het opbouwen van zelfvertrouwen.

Vaak wordt het zelfvertrouwen gekoppeld aan één specifiek onderdeel dat iemand dan goed beheerst of zelf uitmuntend in is. Een sport, goed kunnen leren, zingen of dansen. Daarmee wordt de aandacht en waardering gevraagd die heeft ontbroken en waar je naar smacht.

Je bent juist met velen

Je weet dat iedereen wel eens een moment van onzekerheid heeft. Stel je nu eens voor dat je die onzekerheid van anderen visualiseert.  Bijvoorbeeld door een hoed of elk ander hoofddeksel dat je maar voorstelt. Groot, klein, in vele kleuren en vormen en je visualiseert op ieders hoofd een hoed of hoedje. Een heel erg grote voor iemand die zijn/haar onzekerheid verhult, tot een klein hoedje voor iemand die zich zeker voelt. Stel dat je nu op een verjaardag of een grote bijeenkomst bent, je kent niemand en bent ook nog eens alleen. Kijk dan eens om je heen en zet een hoed op iedereen die zich volgens jou onzeker voelt, en je gaat glimlachen! Zet nu de hoed van zelfvertrouwen op en je zult merken dat je groeit en je meer zelfvertrouwen krijgt om een gesprek aan te gaan.

Mijn inzicht

Als je naar al die personen kijkt, zet je jouw hoed op en verwelkom je de anderen in de wereld van onzekerheid. Waarschijnlijk doe je dat met een brede grijns op je gezicht en met veel meer zelfvertrouwen.

Wutah zegt

Iedereen is onzeker en verbergt dat onder zijn of haar hoed van onzekerheid. Kijk daarnaar en je ziet dat je niet alleen bent of zelf meer zelfvertrouwen hebt dan de anderen. Ik wens voor jou een brede lach op je gezicht van zelfvertrouwen. 

Walter Keyner, Coach & Therapeut bij Wutah Gouda

Ben jij onzeker en wil je meer zelfvertrouwen hebben? Ik kan je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda

 

Misschien ook leuk om te lezen

1/9/2018

Waarom je van vertragen rust krijgt

Mijn schoonmoeder overleed op 92 jarige leeftijd. Als we bij haar waren, vertraagden we en kwamen helemaal tot rust...

Meer lezen
12/11/2023

Een Indische reis naar zelfbewustzijn. Doe jij wat je zelf wil?

Losbreken van tradities, vind je eigen pad. Mijn verhaal inspireert je om authentiek te leven, vrij van verwachtingen........

Meer lezen