Depressie

Waarover maak jij je druk

Maak je niet druk

Waarover maak jij je druk? Waarschijnlijk heb je daar geen invloed op en kun je de situatie niet veranderen. Je kunt niet alles veranderen en gras gaat niet harder groeien als je er aan trekt. En als je te hard trekt komt het gras er met wortels en al uit. Je zult deze beeldspraak wel herkennen. Wat ik wil zeggen is dat je veelal maar beperkt invloed hebt op de vele situaties waar je elke dag mee te maken hebt. Zoals: Het moet sneller en je hebt weinig tijd. “We try harder”, was een slogan van een bekende autoverhuurder. Maar wil dat zeggen dat je harder moet werken en nog beter je best moet doen? Het onmogelijke vragen?

Als je nu eens op het gras gaat liggen

Ga eens op het gras liggen in plaats om er aan te trekken. En neem de tijd en de rust om te ontspannen en je gevoel de ruimte te geven om je situatie helder te krijgen. “Bezint eer gij begint” is een oud Hollands spreekwoord. Bezinnen kun je doen door nadenken, beraden, mediteren en overdenken. Je trekt je even terug en zoekt de rust. Je zult merken dat je al snel een voorsprong hebt op anderen die als dwazen direct aan het werk gaan en zichzelf later tegenkomen als het niet is gelukt of als het toch anders is geworden dan ze zich (niet) hadden bedacht. Door je te bezinnen krijg je een beter beeld van de uiteindelijke situatie die je wilt en eindig je niet in teleurstellingen. En minder teleurstelling is minder stress en heb je een leuker leven. Durf te veranderen.

De kunst van het loslaten

Vraag je eens af waar jij je allemaal druk over maakt. Is dat familie, vrienden, collega’s, partner, kinderen, gezondheid, leidinggevenden of situaties op je werk of elders? Je weet zelf wel waar je op aanslaat. Heb je daar altijd invloed op?  Als je er invloed op hebt kun je daar zelf iets mee doen om de situatie te verbeteren en te beïnvloeden. Je kunt de regen niet stoppen maar je er wel op kleden of een paraplu opsteken. Dus je kunt je erop aanpassen. Als het buiten jouw invloed ligt om je aan te passen of het te veranderen is het beter om er niets van aan te trekken. Dat kost je anders energie waar je niets voor terugkrijgt.

Stel je dus steeds de vraag of je er iets aan kan veranderen. Leer je aan om bij “nee”, er geen aandacht aan te besteden.

Druk? Wat ga jij anders doen? Ga jij op het gras liggen?

Dat mag je natuurlijk helemaal zelf weten. Mooi om je hier eens rustig over te bezinnen. Je weet zelf wel wat daarvoor het beste bij je past. Ga liggen op het gras of op een ligstoel, ga wandelen, fietsen of neem een bad. Voor iedereen werkt het anders. Belangrijk is dat je bewust wordt van je patronen en die gaat veranderen. En verander alleen waar jijzelf invloed op hebt en laat al het andere langs je heen gaan. Dat is namelijk niet van jou, maar van degene die daar de verantwoordelijkheid over heeft.

Walter Keyner, Coach & Therapeut bij Wutah Gouda

Heb jij het gevoel dat je te veel druk maakt bent, dat je momenten hebt dat het je aangrijpt? Lijd je daaronder en word je er moedeloos van?  Ik kan je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda