Persoonlijke groei

Groeien is veranderen, wat doet dat met relaties

Zit er nog energie in je relaties

Van sommige relaties krijg je energie. Dat is mooi. Anderen trekken je helemaal leeg. Herken je dat? Je ontmoet een vriend of vriendin. Je bent blij om elkaar weer te zien en je wisselt verhalen uit. Soms is de een meer aan het woord en soms ben jij dat. Jullie vriendschap is gelijkwaardig.

Vaak blijven de gesprekken oppervlakkig en bij sommige vriendschappen kun je dieper gaan. Je hebt op een bepaald thema een match. Dat kan je afkomst zijn, je belangstelling voor een onderwerp of werk en hobby bijvoorbeeld. Ook de hoogtepunten en tegenslagen deel je met een goede vriend of vriendin. Maar in hoeverre kan jij een luisterend oor zijn en zit een ander altijd op jouw verhaal te wachten? Ook een relatie met een liefdespartner, die al vele jaren duurt kan onder spanning komen als je groei niet gelijk opgaat en je uit elkaar groeit.

Persoonlijke groei

Als je werkt aan je persoonlijke groei, gaat dat altijd samen met veranderen. Dat heb je wellicht nog niet door als je midden in zo’n veranderingsproces zit. Verandering wordt wel opgemerkt door nabije vrienden of familie waar je veel mee omgaat. Omdat je minder tijd aan ze wil besteden vanwege je persoonlijke groei. Je besteedt je tijd aan het leren van nieuwe vaardigheden of het loskomen van gewoontes of blokkades die je in de weg staan. Omdat je meer diepgang in relaties krijgt ontdek je wat je nu werkelijk boeit. Je bent gefocust om de nieuwe en interessante ontwikkelingen, waarvan je voelt dat dit is wat je nu nodig hebt. Luister naar deze song "I am Chanching" van Jennifer Hudson, dat maakt het wat duidelijker.

Relaties veranderen

Als je verder groeit verander je ook steeds meer. Het wordt duidelijk welke relaties niet meer passen en met wie je een betere aansluiting hebt. Soms kom je er achter dat een vriend of vriendin die je eerst meer op afstand had, nu beter past en dat jullie elkaar ook beter begrijpen. Het tegenovergestelde gebeurt natuurlijk ook. Omdat je focus verandert, heb je minder aansluiting met sommige vrienden, je groeit uit elkaar. Ze begrijpen je niet meer. Je kunt dat uitleggen en kijken in hoeverre ze je begrijpen en vooral met respect behandelen.

Je kunt ook de relaties die er minder toe doen, op een laag pitje zetten of er een andere vorm voor kiezen. Ga alsjeblieft geen ruzie maken en zeker niet vertellen dat je beter bent dan een ander. Ontwikkeling van ieder mens gaat in een eigen tempo en op een ander gebied. Al zou je soms denken dat anderen maar in hun bubbel zitten en nooit veranderen, iedereen veranderd, je kunt niet in het hoofd van anderen kijken.

Wat je wel kunt onderzoeken of je beiden een groei doormaakt die jullie relaties beter maakt of die je juist uit elkaar drijft. Het is aan jou in hoeverre je dan met die relatie wil doorgaan. Het gaan om de energie die je voelt.

Energiebalans

Een gezonde energiebalans is belangrijk. Energiebalans gaat wat mij betreft om je totale welzijn. Een goed en gezond lichaam en een positieve geestelijke attitude. Het is mooi als je dat allemaal perfect in balans kunt houden. Jammer genoeg is regelmatig bewegen, goed en gezond eten en een fijn sociaal leven, niet voor iedereen weggelegd. Een reden daarvoor kan zijn dat je met personen omgaat die alle energie uit je trekken.

Wellicht heb je wel eens zo’n ervaring gehad.  Die ene persoon is alleen maar aan het praten over zichzelf en heeft weinig belangstelling voor jou. Ja, vaak aan het einde van een gesprek zal die persoon voor de beleefdheid vragen hoe het met jou is. Als dat te vaak gebeurt, is het wellicht een goed idee om die relatie eens onder de loep te nemen. Wat brengt het jou, wat doet het met je? Je kunt een volgende keer de leiding nemen en jouw verhaal doordrukken en kijken hoe dat gaat.

Als je te veel bezig bent om het gesprek in balans te brengen en het jou veel energie kost, kun je het bespreken. Als dat niet veel oplost, kun je er voor kiezen de relatie te veranderen. Ik zeg niet stoppen, dat is een mogelijkheid. Je kunt het contact “dunner” maken en zien dat de relatie vanzelf minder wordt en het geen energie meer kost.

Omgeef je met mensen waar je je aan kunt optrekken en je niet naar beneden halen. En neem afstand van personen waar je minder mee hebt. Het dient voor beiden een doel. En je kunt beiden weer verder op je eigen weg naar groei. En dat is geen wedstrijdje, maar een reis waar ieder zijn eigen lessen leert en zijn eigen tempo.

Walter Keyner, Coach & Therapeut bij Wutah Gouda

Werk jij aan je persoonlijke groei en kun je niet overweg met de soms pijnlijke veranderingen? Ga je dat juist uit de weg?  Wil je daar stappen in zetten. Ik kan je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda

 

Misschien ook leuk om te lezen

21/11/2020

5 inzichten over eigenwaarde die je moet weten

We twijfelen allemaal wel eens over of we het waard zijn, onze eigenwaarde. En nog vaker gunnen we onszelf niet de aardigheden...

Meer lezen
8/11/2020

Het beste 7 stappenplan om je doelen te bereiken

Bereik je doelen en volg deze 7 stappen. Wellicht denk je nu, waarom zou ik doelen willen hebben, ik vind het prima zo...

Meer lezen