Faalangst

Positief roddelen is niet erg

Waar roddelen we graag over?

Positief roddelen komen we niet vaak tegen. Gewoon roddelen is voor sommigen een leuk tijdverdrijf. Het gaat vaak over personen die je op de een of andere manier niet mag. Het is niet eens zo dat die ander je iets heeft aangedaan of heeft afgenomen. Meestal is de betreffende persoon niet op de hoogte dat er over hem of haar wordt geroddeld.

Om te roddelen hebben we niet veel nodig. Het lukt heel makkelijk om iemand zwart te maken. Over stommiteiten van een ander, kleding of gedragingen of gewoon uit jaloezie wordt graag geroddeld. Wanneer je in een groepje bent die daar ontvankelijk voor is, ga je van kwaad naar erger en wordt een verzinsel vanzelf waarheid. "Fake News" gaat nu eenmaal snel rond, vooral als je er een negatieve draai aan geeft. Degene waar het om gaat kan zich moeilijk verdedigen en hoort het vaak via anderen op een later moment, als het kwaad al is aangedaan.

Waarom willen we roddelen

Door een ander naar beneden te halen, willen we daar zelf voordeel uit te halen.  Je voelt je daardoor beter, maar is dat ook zo? Wanneer je rustig nadenkt over wat je over anderen zegt, weet je dat het niet helemaal terecht is en zeker niet eerlijk. Het kan grote gevolgen hebben als de roddels en leugens bij de desbetreffende persoon ter ore komen. Wie heeft er dan gezichtsverlies?

Een positieve manier van roddelen

Vergeet het roddelen en zeg liever positieve dingen over een ander. Al met al spiegelt de wereld zich aan jou. Kortom de wet van aantrekking. Omdat je negatief roddelt, zul jij steeds omgeven worden door personen die negatief zijn ingesteld. Ook verschuift dat naar een leven waarin alles zwartgallig is.

Je raakt vermoeid, krijgt lichamelijke klachten en kan er zelfs depressief van worden. Leer om een open en eerlijke houding te hebben en geef complimenten. Die complimenten mag je aan de persoon zelf geven, maar je mag als je over iemand praat in dat gesprek ook complimenten maken over die persoon.

De spirituele oplossing

Doordat je neutraal en zonder oordeel naar situaties kijkt, zul je merken dat je leert wat liefde en mededogen is. Hoewel mededogen een woord is dat we niet zo vaak meer gebruiken is het goed om dat woord in te prenten. Liefde en mededogen zijn woorden van de Dalai Jama die hij vaak ter sprake brengt en in boeken die hij heeft geschreven.

Mijn inzicht

Kijk om je heen, naar mensen die een mooi en gelukkig leven hebben. Ze zijn succesvol in alles wat ze aanpakken. Die mensen hebben een open houding en oordelen niet. Ze zijn vitaal en gezond en lopen met een glimlach door het leven en geven zonder moeite complimenten.

Wutah zegt

Blijf weg van het roddelen. En ga om met mensen die een positieve levenshouding hebben en niet oordelen. De wet van aantrekking zorgt dat je op den duur omgeven bent door vooral positieve mensen die leuk en gelukkig zijn, daar maak jij dan ook deel van uit. Gesteld dat jij dat graag zou willen? Ook hier geldt, de sleutel tot geluk is positief denken, positief handelen en positief voelen. Ik wens je veel geluk.

Walter Keyner, Coach & Therapeut bij Wutah Gouda

Heb jij de neiging anderen door een negatieve bril te beoordelen? Zou je wat positiever willen zijn? Ik kan je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda