Spiritualiteit

Vanuit rust kun je echte aandacht geven

Echte aandacht voor elkaar

Echt aandacht geven is best nog moeilijk. Als ik mijn wekelijkse boodschappen heb gedaan, sluit ik dat meestal af met een bezoekje aan de viskraam. Vaak staat er al een groepje wachtende klanten en in de kar werken ze met vijf personen om de bestellingen te maken. Het is er altijd levendig en het personeel weet vaak wat de vaste klanten gaan bestellen.

Ondanks de drukte hebben ze belangstelling voor hun klanten, althans dat dacht ik. Dag lieverd zei de visboer tegen een bejaarde vrouw achter een rollator. Twee ons kibbeling en ongeveer twee ons zalm? Ja, zei de vrouw, ongeveer! De bestelling werd klaar gemaakt en tijdens het afrekenen, vroeg de visboer aan haar, hoe is het met je gezondheid schoonheid? Nou niet goed zei de vrouw, het K-woord is weer terug en ik word bestraalt. Nou, fijn weekend zei de visboer terwijl hij haar het wisselgeld teruggaf.

Het stoorde mij merkte ik en wilde aan de visboer vragen of hij wel hoorde wat deze vrouw tegen hem zei. Ik slikte mijn woorden in. Ik wilde niet belerend zijn en zeker niet bij een volle kraam, al denk ik dat ik bijval gekregen had. Toen ik zelf klaar was zocht ik naar de vrouw, maar helaas was ze nergens te vinden. Verdwenen in het niets. Dan luister ik naar mijzelf en weet dat ik me niet moet bemoeien met deze situatie. Wat er bij de viskraam gebeurde kan iedereen overkomen. Hoe vaak stellen we een vraag en kunnen we niet omgaan met het antwoord dat volgt. Zoals in dit geval de ziekte van deze vrouw. En is het niet zo, dat als je het antwoord negeert, de betreffende persoon zich alleen maar teruggeworpen voelt in haar ellende en verdriet, terwijl een troostend woord haar goed zou doen?

Wat doet aandacht

Als je druk bezig bent is het niet altijd mogelijk goed contact te maken en te houden met anderen. Alles wat je aandacht geeft groeit zei Aristoteles al en daar is in meer dan 2400 jaar nog niets aan veranderd. Het omgekeerde is dan volgens mij dan ook van toepassing, alles waar je geen aandacht aan geeft groeit niet! Dit is van toepassing op de situatie bij de viskraam. De bejaarde vrouw voelde zich waarschijnlijk een klant waar de visboer geen raad mee wist. De omstanders kregen een naar gevoel bij hoe de visboer deze vrouw behandelde en de visboer zelf, heeft als hij een beetje gevoel heeft wel gemerkt dat de behandeling niet helemaal goed was.

Haal het hoge tempo uit jouw leven

Het had ook anders gekund. Iets wat ik vooral in kleinere steden en dorpen zie. Een gesprekje bij de bakker over van alles en nog wat, terwijl de volgende klant rustig afwacht tot het gesprek voorbij is. En wellicht ook weer een gesprek met de verkoopster begint. Alles in een ander tempo, maar ook tijd maken voor elkaar. Als je wel eens op Vlieland bent geweest zul je ongetwijfeld met de boot zijn aangekomen. Samen met honderden andere passagiers kom je aan en is het een drukte om je bagage te pakken en te laten vervoeren naar je verblijfplaats. Aan het begin van de Dorpstraat staat vaak een haringkar. De haring wordt hier voor je neus schoongemaakt. Terwijl de haring wordt schoongemaakt neemt de visboer de tijd om een praatje te maken. Haastige personen die het allemaal te lang vinden duren, wimpelt hij simpel weg. Dan ga je maar naar de supermarkt of wacht geduldig af, op dit eiland hebben we een ander tempo. Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe jij jezelf opfokt? Te weinig tijd? Of er te weinig tijd voor nemen. Geloof me als je de tijd neemt heb je een leuker leven.

Het inzicht

Als je geen echte aandacht kunt geven, doe het dan liever niet. Dat is niet erg. Maar wees bewust van de vraag die je stelt. Er kan een antwoord komen!  Als je “Hoe gaat het?”, “alles goed?” gebruikt neem dan de tijd om aandacht te geven en een interactie aan te gaan met de persoon die het antwoord geeft. Heb je geen tijd, dan kun je met een vriendelijk goedemorgen of goedemiddag beginnen en word je vriendelijk terug gegroet.

Walter Keyner, Coach & Therapeut bij Wutah Gouda

Leef jij gehaast en heb je een jachtig leven? Wil je meer aandacht geven? Wil je weten hoe je kan veranderen? Ik kan je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda

Misschien ook leuk om te lezen

1/7/2018

Liever zonder saus, wat verberg jij?

Liever zonder saus, wat heb je te verbergen? Er zit geen saus op. Een gezegde dat mij onbekend was, maar ik begreep het wel direct.

Meer lezen
1/4/2018

De hoed van onzekerheid past iedereen

Veel mensen leiden aan onzekerheid. We kijken op naar mensen die zelfvertrouwen hebben. Ze staan als een huis en iedereen kijkt tegen...

Meer lezen