Depressie

10 Essentiële tips om herfst- en winterdepressie te voorkomen

Vallende blaadjes en herfst- winterdepressie

Als de blaadjes vallen krijgen sommige mensen last van somberheid.  Die somberheid kan overgaan in een depressie. We noemen het een herfst- winterdepressie. Niet fijn als je dat overkomt.

Herfst- en winterdepressie heb jij daar last van?  De overgang van zomer naar herfst kan voor sommige mensen een sombere tijd zijn. Die somberheid kan zich zelfs ontwikkelen tot een volwaardige depressie, wat geen pretje is, vooral als dit elk jaar weer terugkomt met de kortere dagen. Het lijkt haast alsof vallende bladeren automatisch leiden tot neerslachtigheid. Sommigen voelen geen verschil in hun stemming, terwijl anderen er wel degelijk onder lijden. Als je twee opeenvolgende jaren last hebt van deze seizoensgebonden depressie, noemen we het een herfst- of winterdepressie. Opvallend is dat meer vrouwen dan mannen hiermee te maken hebben.

In Noord-Europa draaien we tijdens de herfst en winter meer naar binnen toe. In de zomer zijn we vaker buiten te vinden. Maar naarmate de temperaturen dalen en de dagen korter worden, trekken we ons meer terug in huis, of je nu alleen bent of met je gezin. Deze periode van duisternis brengt minder daglicht en meer kunstmatige verlichting met zich mee, en we hebben simpelweg licht nodig om goed te kunnen functioneren, lezen en niet over onze eigen spullen te struikelen.

Hoe zorg je er nu voor dat je dit niet in een herfst- of winterdepressie terecht komt. In deze blog geef ik je een 11-tal aantal belangrijke adviezen. Een mooie song over vallende blaadjes is van Eva Cassidy,  "Autumn Leaves".

1. Licht

Licht is essentieel voor ons welzijn. Zonder licht zijn we verloren. Als je visueel gehandicapt bent, ontwikkel je andere zintuigen, maar het belang van licht blijft onverminderd groot. Lichttherapie  is een van de meest gebruikte behandelingen tegen herfst-en winterdepressies. Het is toegankelijk en vereist meestal alleen een verwijzing van je huisarts. De resultaten zijn veelbelovend. Naast lichttherapie is het ook belangrijk om te genieten van natuurlijk licht, vooral van de zon. Sta vroeg op en geniet zo lang mogelijk van het natuurlijke licht, bij voorkeur buiten. Bescherm je ogen met een zonnebril als de zon te fel is. Sta eens stil bij de wonderbaarlijke kracht van de zon, die ons warmte en licht schenkt, gratis en altijd beschikbaar, als een trouwe vriend.

2. Lucht

Lucht is net zo belangrijk als licht. Buitenlucht is altijd gezonder dan de lucht in gesloten ruimtes, waar je de uitgeademde lucht van anderen inademt. Buiten is er meer ruimte en wordt de lucht beter verdund. Frisse lucht is niet alleen goed voor je longen, maar ook voor je gemoedstoestand. Maak wandelingen in de natuur, zelfs als het regent of koud is, en spreek af met vrienden buiten in plaats van thuis. Diep ademhalen in de buitenlucht kan je helpen de positieve effecten van frisse lucht te waarderen.

3. Geuren

Laten ik de positieve aspecten van de herfst en winter benadrukken. Denk aan de heerlijke geuren die deze seizoenen met zich meebrengen, zoals de frisse herfstlucht in het bos of de geur van een smakelijk stoofpotje dat je tegemoet komt. Ook de geur van gezelligheid, vaak geassocieerd met haardvuren, kan je stemming opvrolijken. Geuren zijn sterk verbonden met herinneringen en emoties. Maak een herfsttafel om deze geuren naar huis te brengen en geniet van de prachtige kleuren en geuren.

4. Kleuren

De kleuren van de herfst en winter kunnen somber lijken, zowel buiten als in kledingwinkels. Maar je bent niet verplicht om in sombere kleding rond te lopen. Kies voor kleur en laat deze keuze de norm worden. Bezoek kunstgalerijen of musea, waar kleurrijke kunst je vreugde kan brengen. Hang kleurrijke schilderijen of foto's in je huis en breng zo meer kleur in je leven. Geniet van de natuurlijke kleurenpracht van de herfst als een geschenk van Moeder Natuur. Een hobby van mij is schilderen en ik gebruik altijd een fris en heldere pallet aan kleuren als ik wat positiviteit kan gebruiken.

5. Visualiseren

Verzamel foto's en filmpjes van je gelukkigste momenten op je smartphone en maak een "GELUKSMAP." Het bekijken van deze beelden kan je op elk moment een geluksboost geven. Hang ook foto's op in je huis om positieve herinneringen te koesteren. In mijn entree hangt een wand vol met foto’s, ook op het toilet. Ik heb bij de kringloopwinkel allerlei lijstjes gekocht en wit gespoten, bij elkaar is het een mooi geheel. Neem regelmatig de tijd om te mediteren of te mijmeren, vooral tijdens de donkeredagen. Visualiseer jezelf op mooie, zonnige stranden, genietend van heerlijk weer en een verfrissend drankje.

6. Menselijk contact

Ongeacht of je alleen woont, deel uitmaakt van een gezin of ergens daartussenin, menselijke connectie is van vitaal belang. Geef aandacht aan elkaar, vooral tijdens de herfst en winter, wanneer veel mensen zich terugtrekken. Blijf in contact, niet alleen via sociale media, maar met  echt gemeend contact. Ondersteun vrienden die mogelijk lijden aan een herfst- of winterdepressie. Omring jezelf met positieve mensen die de dag met humor en vreugde doorbrengen, want hun positiviteit kan aanstekelijk zijn. Laten we goed voor elkaar zorgen, want dat maakt onze wereld alleen maar mooier.

7. Beweging

Blijf actief, zelfs als het koud en donker is. Regelmatige lichaamsbeweging kan je stemming verbeteren en je energieniveau verhogen. Overweeg om lid te worden van een sportschool, deel te nemen aan groepslessen of gewoon buiten te wandelen, joggen of fietsen. Fysieke activiteit stimuleert de aanmaak van endorfine, die bekend staan als "gelukshormonen" en kan de effecten van seizoensgebonden depressie verminderen.

8. Voeding

Eet gezond en gebalanceerd. Tijdens de donkere maanden kan de neiging ontstaan om ongezondere voedingskeuzes te maken. Probeer in plaats daarvan voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan vitamines en mineralen, zoals groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Omega-3 vetzuren, die vaak voorkomen in vette vissoorten zoals zalm en forel, kunnen ook helpen om je stemming te verbeteren.

9. Mindfulness en ontspanningstechnieken

Leer technieken voor mindfulness en ontspanning, zoals meditatie en ademhalingsoefeningen. Deze kunnen helpen om stress te verminderen en je mentale veerkracht te vergroten. Er zijn tal van apps en online bronnen beschikbaar om je hierbij te helpen. Zorgverzekeraar  VGZ heeft een gratis app. Op de website van de grondleggers van mindfulness  Plum Village staan een aantal gratis apps.

10. Dagelijkse structuur en doelen

Probeer een regelmatig slaapritme te behouden. Het kan verleidelijk zijn om meer te slapen wanneer de dagen korter worden, maar te veel slaap kan je stemming verder verslechteren. Streef naar 7-9 uur slaap per nacht en houd een consistent slaapschema aan. Stel dagelijkse doelen en creëer een structuur voor je dag. Dit helpt om een gevoel van prestatie en controle te behouden, wat belangrijk is om depressieve gevoelens te bestrijden.

Wat voor de ene persoon werkt, werkt niet altijd voor de andere. Probeer verschillende benaderingen uit en ontdek wat het beste voor jou werkt. Als je merkt dat je worstelt met een herfst- of winterdepressie, aarzel dan niet om professioneel advies in te winnen en een ondersteunend netwerk van vrienden en familie om je heen te verzamelen.

Walter Keyner, Coach & Therapeut bij Wutah Gouda

Heb je te maken met herfst- of winterdepressie, of voel je dat er verandering nodig is in je leven, maar vind je het lastig om stappen te zetten? Laat me je helpen om obstakels te overwinnen en weer in balans te komen én te blijven. Neem nu actie en vul het contactformulier in.

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda, en ik sta klaar om binnen 24 uur contact met je op te nemen en je de ondersteuning te bieden die je nodig hebt.

Misschien ook leuk om te lezen

4/4/2021

7 inzichten in gemakzucht van een ander, wat doet dat met jou?

Gemakzucht is iets waar velen van ons zich aan storen. Je struikelt over de rommel die iemand laat liggen. Afspraken worden niet nagekomen..

Meer lezen
1/6/2018

Waarom we afspraken niet nakomen

Waarom we afspraken niet nakomen. Heb je die commercial gezien van NIX18? Allemaal pubers, lui op de bank die niet doen wat...

Meer lezen