Persoonlijke groei

7 inzichten in vriendelijkheid en hoe je ze optimaal gebruikt

Leven vanuit vriendelijkheid

Als je leeft vanuit vriendelijkheid zul je merken dat alles prettiger verloopt. Ik geloof dat de wereld zich aan je spiegelt. En dan kun je maar beter positiviteit uitstralen dan boosheid.

Dat kun je zelf ondervinden. Toch is het niet altijd makkelijk altijd maar met een tandpasta glimlach door het leven te gaan. Zeker als je de natuurlijke aanleg voor vriendelijkheid niet hebt. Ik geef in deze blog een aantal inzichten die je kunnen helpen om vanuit je vriendelijkheid te gaan leven. Deze inzichten wil ik met je delen:

  1. Onvoldoende voorbeelden van vriendelijkheid
  2. Spontaniteit
  3. Met het verkeerde been uit bed
  4. De wereld spiegelt zich aan je
  5. Wijsheid van de Dalai Lama
  6. De wereld is niet altijd vriendelijk
  7. Ik kan mezelf zijn en lever een bijdrage

1. Onvoldoende voorbeelden van vriendelijkheid

Het is maar net in welke omgeving je bent opgegroeid. Als de basis “doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg” is, is dat al beperking. En beperkingen zijn de blokkades om stappen te maken te groeien. Als je de voorbeelden van vriendelijkheid gemist hebt, zul je het waarschijnlijk overdreven vinden als een aardig persoon gewoon aardig tegen je is. Zonder bijbedoelingen, gewoon omdat die persoon vanuit vriendelijkheid leeft. Ik durf te stellen dat je daar misschien wantrouwig tegenover staat. Misschien zelfs angstig. En dat kan het gevolg zijn van onvoldoende leven vanuit vriendelijkheid. Je kunt er aan werken. Lees maar verder.

2. Spontaniteit

Spontaniteit komt vanuit je onderbewuste, je gevoel en niet vanuit je verstand. Ons verstand is ten opzichte van ons gevoel nogal traag. Spontaniteit is gekoppeld aan jouw "Zijn". Zonder blokkades of angsten. Het komt vanuit wie je in werkelijkheid bent. Spontaniteit kan gehinderd of geremd worden. Dat gebeurt door ons verstand. Kijk maar wat het Corona-virus met spontaniteit doet. Je wilt iemand spontaan begroeten en je verstand zegt, NEE, het kan niet zoals je gewend bent.  

Vriendelijkheid is een spontane reactie, die kun je van nature hebben maar je neemt het ook veel over van mensen in je omgeving.

3. Met het verkeerde been uit bed

Soms heb je zo’n dag dat alles niet gaat zoals je zou willen, als je al zou weten hoe je dag eruit zou moeten zien. Het gevoel om geen zin in je nieuwe dag te hebben, zul je snel van je af moeten zetten. Je onderbewuste zal er voor zorgen dat je nergens zin in hebt en de dag zo verloopt als jij die in je onderbewuste hebt geprogrammeerd, of besteld want dat doe je eigenlijk. Als je dit principe begrijpt kun je bijvoorbeeld even stil staan bij hoe jij je nu voelt en of je de vriendelijkheid naar jezelf en je omgeving hebt om er een fijne dag van te maken. Als je daar niet voor klaar bent, raad ik je aan om even te verstillen en in gedachte opnieuw je dag te beginnen met positieve en vriendelijke intenties.

4. De wereld spiegelt zich aan je

Een vriendelijke lach kan bijna niet anders beantwoord worden dan met een evenzo vriendelijke lach terug. Als je humeurig of boos bent, wordt dat zelden met een glimlach beantwoord. Kijk je weleens in de spiegel? Niet om te kijken of je haar goed zit, maar om te kijken naar wat je uitstraalt? Kijk je bedrukt of zou dat vriendelijker kunnen? Trek eens een gekke bek en lach eens breeduit. Lukt dat die ochtend niet, neem dan een potlood of pen tussen je tanden. Voel je wat het met je doet? Het tovert een kunstmatige glimlach op je gezicht. Dat stimuleert je lachspieren en je hersenen maken de bijbehorende gelukstofjes aan. Je lacht dus niet omdat je je blij voelt. Je voelt je blij en gelukkig, omdat je lacht.

5. Wijsheid van de Dalai Lama

‘Gevoelens van frustratie, angst, irritatie en woede kunnen onze gezondheid schade toebrengen. Mensen kunnen zichzelf opvreten van woede. We kunnen ook zien dat onze emotionele gezondheid wordt versterkt door gevoelens van genegenheid – we kunnen “overlopen van liefde”. Om dit te begrijpen, hoeven we alleen maar te denken aan hoe we ons voelen, wanneer anderen ons vriendelijkheid en genegenheid tonen.

We kunnen denken aan hoe we ons voelen als onze eigen liefhebbende gevoelens of houding ons automatisch van binnenuit beïnvloedt. Deze vriendelijke emoties en het bijbehorende positieve gedrag leidt tot een gelukkiger leven, binnen je thuissituatie maar ook op je werk.

Onze menselijke natuur is in wezen zachtaardig en vriendelijk. Daarom zou het logisch zijn dat we proberen te leven op een daarmee overeenstemmende manier. Vriendelijkheid, liefdevol, met mededogen en zonder oordeel.’

6. De wereld is niet altijd vriendelijk

Er zou wel wat meer vriendelijkheid in de wereld mogen komen. Je kunt zelf wel vanuit vriendelijkheid leven en in je achterhoofd hebben “ik ben vriendelijk en de wereld spiegelt zich aan mij”, maar dan tref je iemand die een rot opmerking naar je maakt, dat je raakt, je wordt gekwetst. Dat is ook de wereld waarin wij leven. Ook de social media zijn helaas, voor een aantal mensen, een platform om vanuit de heup allerlei onvriendelijke berichten en meningen naar anderen te schieten. Vaak uit onwetendheid en vanuit een negatieve spontaniteit. Hoe kwetsbaar het soms is, ga daar niet in mee! Deze mensen hebben hun eigen proces en je kunt ze vanuit vriendelijkheid vergeven er liefdevol afscheid van nemen. Laat je vriendelijkheid niet afbrokkelen door de negatieve gebeurtenissen in de wereld.

7. Ik kan mezelf zijn en lever een bijdrage

Als je leert om vanuit vriendelijkheid te leven en steeds meer in die flow komt, blijheid, dankbarheid en geluk op je weg vindt kun je steeds meer jezelf zijn. Je hebt je spontaniteit weer terug gevonden. Want daar geef ik de Dalai Lama helemaal gelijk ik, onze menselijke natuur is in wezen zachtaardig en vriendelijk. En als je vanuit die attitude leeft, dan kun je helemaal jezelf zijn en een bijdrage leveren aan het steeds vriendelijker en liefdevoller maken van onze planeet.

Hoe kun je werken aan je vriendelijkheid

Je bent vriendelijkheid, dat zal tot in elke vezel, elke cel of gedachte moeten nestelen.  Wees je daar steeds bewust van. Het gaat je helpen om de juiste mensen te ontmoeten. Je leven mooier te maken en gelukkiger te zijn. Het is ook werken, elk dag als je voelt dat je een negatieve gedachte hebt, pak je dat aan om te onderzoeken waar dat vandaan komt. Welk gevoel of emotie dat bij je naar boven brengt. Waar je de pijn in je lichaam voelt. Als je weet dat je alle antwoorden al in je hebt, zul je die antwoorden vinden.

Dit doe je door naar binnen te keren en een beroep te doen op je innerlijke kracht. Die innerlijke kracht weet wat het beste voor je is. Als je bereid bent om je daar aan over te geven, aan deze kracht in je, die van je houdt en die je steunt, creëer je een liefdevol en welvarend leven, vanuit vriendelijkheid. Die kracht kun je op verschillende manieren gebruiken. Als je er voor kiest om in je verleden te blijven zitten en je steeds nare herinneringen uit het verleden voor de geest haalt, kom je niet verder. Als je ervoor kiest om niet langer slachtoffer te zijn van je verleden en een nieuw leven wil creëren, word je gesteund door je innerlijke kracht en komen er nieuwe gelukkige ervaringen op je pad.

Walter Keyner, Coach & Therapeut bij Wutah Gouda

Heb jij het gevoel dat je te weinig vriendelijkheid in je hebt, zou je vriendelijker en gelukkiger willen zijn?  Wil je dat veranderen? Ik kan jou helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda

Misschien ook leuk om te lezen

14/3/2021

Veranderen is moeilijk, waar loop jij tegen aan?

De wil om te veranderen is meestal iets wat we graag uitstellen. Je wilt ook niet veranderen. Je wil af van een situatie of patronen waar...

Meer lezen
19/4/2023

Niemand is perfect we mogen falen en fouten maken

Faalangst is een van de grote boosdoeners die ons kunnen blokkeren. Waardoor ontstaat faalangst en wat kun je er aan doen?

Meer lezen