Als je problemen hebt kan dat je leven behoorlijk verstoren. Het gaat in je hoofd zitten en je voelt het in je lichaam. Het oplossen van je probleem zou dat kunnen verhelpen. Maar waarom heeft de een nooit problemen en rolt een ander van het ene naar het andere probleem.
Ik geef je 7 inzichten:
Een probleem is een moeilijkheid, een vraagstuk wat opgelost moet worden. Het is ook iets dat waarschijnlijk niet snel opgelost kan worden. En leuk vinden we het over het algemeen al helemaal niet. Waarom? Meestal heb je met meerde partijen te maken en zul je tot een oplossing willen komen. En het hangt helemaal af van hoe die partijen de wil hebben om het probleem op te lossen. Wat je ziet is dat er in veel gevallen een machtsverhouding is. Dat kan tussen ouders en kinderen of opdrachtgever en opdrachtnemer. Er is dus een afhankelijkheid.
Het kan in je aard liggen om altijd de problemen te maken of ze op te zoeken. Waarschijnlijk ben je niet tevreden met je eigen leven en zoek je een manier om het dan maar bij anderen te zoeken. Problemen maken om jezelf te laten zien, kijk eens hoe ik ergens over denk. En wat ik denk is de enige waarheid. Wie het daar niet mee eens is, is tegen mij en dan heb je een probleem. Het zijn de narcistische en dominante trekken van iemands persoonlijkheid. Je af willen zetten tegen alles en iedereen. Met als doel macht te kunnen uitoefenen en je te bewijzen.
Soms is het juist goed om een probleem te laten ontstaan om helderheid te krijgen in een situatie. Juist de kwetsbaarheid laten zien om het daarna de zwakke plekken aan te pakken.
Wegkijken van de problemen is iets wat we allemaal wel eens doen. Je hebt het al druk genoeg met jezelf en zit niet te wachten op de problemen die je ziet aan te pakken. Als je heel vaak wegkijkt mankeert er iets aan je zelfrespect en eigenwaarde. Die is waarschijnlijk niet zo hoog. Het is wel goed, zou je attitude kunnen zijn. Ik ben niet goed genoeg om het op te lossen. Naar mij wordt toch niet geluisterd. Je bent van het harmoniemodel. Mooi is dat, als het je op deze manier lukt. Echte problemen blijven onbesproken als de Olifant in de kamer, die niemand wil zien. Meestal hoopt de emotie zich op om daarna te exploderen in een grote ruzie. En dan zul je alsnog het probleem moeten aanpakken.
Je komt eigenlijk niet voor jezelf op en laat jouw kaas van je brood eten. Allemaal voor de lieve vrede. Daarmee zet je jezelf in een situatie, waarvan anderen misbruik van kunnen maken. Maar ja, dat is ook wat je uitstraalt. Pak mij maar van alles af, maak maar ruzie met me. Ik verdedig mij niet, ik ben zwak.
Als je begint om te kijken naar wat jouw rol is, is dat een goede start. De neiging is eerst naar een ander te kijken. Een probleem kun je met jezelf hebben, maar meestal zijn er anderen bij betrokken. Kijk ook naar de belangen van die ander en niet alleen naar de tegenstellingen. Als je naar de tegenstelingen kijkt verwijder je je alleen maar meer van elkaar. Als je naar de wederzijdse belangen kijkt kom je juist naar elkaar toe. Wees dus niet zelfzuchtig, dat is echt een verkeerde attitude om een probleem op te lossen. Voel je eigenaar van het probleem, daarmee werk je mee aan de oplossing.
In een eerdere baan ben ik conflictbemiddelaar geweest. Partijen zijn dan niet in staat om de problemen, waar meestal claims aan zijn verbonden, samen op te lossen. Vaak is het al geëscaleerd en loopt de communicaties stroef. Als onafhankelijke conflictbemiddelaar haal ik eerst de kou uit de lucht. Je kijkt naar de feiten en hou je afzijdig van de emoties. Maar ook toets je en voel je de gevoelens die er bij de partijen leeft. Daarna vraag je wat ze nu eigenlijk willen en als dat duidelijk is probeer je met een voorstel te komen waar beide partijen zich in kunnen vinden. Dat is in het kort het traject wat je afloopt. Vanuit een positieve attitude laat je eerst zien waar e het al over eens zijn en dan kijk je naar de (meestal kleinere) lijst over de onenigheid die ze hebben.
Een probleem kun je zien als een situatie waar je nu is zit, en dat bevalt je niet. Je wilt naar een gewenste situatie waarbij je je beter voelt. Wat het probleem ook is, dien je te kijken naar iedereen die betrokken is bij het probleem. Je moet goed kunnen communiceren, onderhandelen, voelen, geven en nemen. Best wel veel om dat allemaal goed te doen. Maar dat is ook de les die je kunt leren. Hoe breng je iets tot een goed einde waarbij iedereen zich goed voelt. Wat doe je om anderen in beweging te krijgen en hoe hou je juist de dominante personen in toom. Je kunt er van weg lopen. Maar je kun t het ook aangaan. Het maakt je sterker. Of wil je een schreeuwer zijn die van de kant lose kreten de ruimte in schreeuwt zonder onderbouwing en zonder verantwoording af te leggen.
Als je altijd in de problemen zit, kun je afvragen wat jouw rol daarin is. Zie je patronen die steeds weer terugkomen. Wellicht voel je je steeds tekortgedaan, of word je niet gezien en gehoord en is het veroorzaken van problemen, voor jou een methode geworden om wel van je te kunnen laten horen. Je zult merken dat personen in je omgeving je uit de weg gaan als ze voelen dat je weer problemen aan het veroorzaken bent. Daarentegen zal je als je juist probleem vermijdend gedrag hebt als slap gezien worden. Iemand die het niet voor je zal opnemen. Voel wat het met je doet. Kijk of je de patronen ontdekt en waar dat vandaan komt. Het zoveel leuker als je in balans komt en je kunt groeien.
Heb jij het gevoel dat je niet om kunt gaan met problemen? Veroorzaak je veel problemen of ga je problemen juist uit de weg? Wil je daar stappen in zetten? Ik kan je ondersteunen en je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.
Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda
Als je ziet wat je elk moment van de dag meemaakt en voelt, dan weet je dat het gewoonweg niet mogelijk alle herinneringen op te slaan...
Meer lezenBedriegerssyndroom. Je hebt de kennis en hebt de juiste opleiding en toch voel je de onzekerheid. Elk moment kun je betrapt worden.....
Meer lezen