Als je ziet wat je elk moment van de dag meemaakt en voelt, dan weet je dat het gewoonweg niet mogelijk alle herinneringen op te slaan. Als je dat zou willen tenminste. Welke momenten zijn voor jou zo belangrijk geweest dat je ze elk moment nog eens zou willen beleven? Zijn dat de gebeurtenissen die grote indruk op je hebben gemaakt, een verliefdheid een geboorte of overlijden of de sensatie van het bereiken van een doel, je diploma of de droombaan die je altijd wilde hebben. De verschillen kunnen groot zijn, van een gelukkig moment dat je nog steeds koestert tot een traumatische ervaring waar je nu nog steeds last van hebt.
Sommigen houden een dagboek bij waarin de gebeurtenissen van elke dag worden genoteerd. Anderen maken reisverslagen of fotoboeken. Nog nooit werd er zoveel gefotografeerd. Soms denk je dat de lens van de camera aan de verkeerde kant zit, zoveel is die op onszelf gericht. Maar wat doen we met al die foto’s. Wat ik belangrijk vind is om het niet bij lukrake foto’s te houden, die ergens op een geheugenkaart of in je smartphone vergeten worden, maar er ook iets mee te doen.
Toen je nog een fotorolletje in je fototoestel moest doen, waar 24 of 36 foto’s mee gemaakt konden worden, waren we veel bescheidener met fotograferen. Niet alleen door het beperkt aantal foto’s dat je kon maken, maar ook de kosten voor het ontwikkelen en afdrukken kwamen die daar nog eens bij kwamen. Je maakte die foto’s bij speciale gebeurtenissen en later, als hobby fotograaf, werden ook andere onderwerpen gekozen. Meestal zorgvuldig, op een statief, met goed licht, want je wilde niet dat de foto mislukte.
De foto’s, uit vroegere tijd gingen dus meestal ergens over. En een verzameling foto’s vertelden een verhaal. Zou het niet mooi zijn als we die verhalen weer gaan maken, dus bewuster foto’s maken over momenten die er toe doen. Zonder de selfies waarin we ons ego op de voorgrond zetten en er weinig verband is met wat het moment van toen.
Als je niet zo’n schrijver bent of er niet altijd tijd en zin in hebt, hoef je natuurlijk geen dagboek bij te houden. Je kunt wel foto’s maken. Leer je dan ook aan je foto’s wat bewuster te maken en vooral niet uit de heup te schieten. Soms zijn de resultaten wel leuk, maar beslist niet altijd. Kijk maar eens naar iemand die bezig is een goede positie en compositie te zoeken. Die foto’s zijn bijna allemaal goed. Kies dus voor kwaliteit in plaats van kwantiteit met veel slechte foto’s. En bekijk en bewerk ze eerst goed voordat je ze de wereld in stuurt.
Wat je zou kunnen doen is elke maand je foto’s door te lopen en daar een compilatie van te maken. Of een fotoboek als je wilt. Als je daar de tijd voor neemt, blijven de herinneringen ook beter verankerd. Zo kun je als het even wat minder met je gaat deze foto’s bekijken en je positieve herinneringen terughalen. Ik weet bijna zeker dat het je helpt je snel weer beter te voelen.
Begin vandaag nog om je goede herinneringen vast te leggen en te ordenen. Maak een fotoboek of doe het digitaal, maak een verhaal. Zorg dat je het makkelijk terug kunt vinden. Ze helpen je een positieve kijk op het leven te geven.
Heb je regelmatig een sombere bui en kom je daar maar moeilijk uit? Ik kan je helpen om daar uit te komen en je balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.
Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda
De kenmerken van narcisme worden steeds duidelijker. Vooral door het gedrag van een aantal regeringsleiders en de stijl van leiding geven.
Meer lezenGelukkig zijn willen we allemaal. We vragen aan elkaar hoe het met je gaat. Daar kan je simpelweg goed of niet goed op antwoorden....
Meer lezen