Burn-Out

Waarom we afspraken niet nakomen

Afspraken nakomen

Waarom we afspraken niet nakomen. Heb je die commercial gezien van NIX18? Allemaal pubers, lui op de bank die niet doen wat er van hen gevraagd wordt. Iets om van te glimlachen of je aan te ergeren. Hoe was jij als puber? Deed jij wel altijd wat er aan je gevraagd werd, of stelde je dat zo lang uit dat het tot een confrontatie kwam met je ouders?

Uitstellen maar

Wat moeilijk en niet leuk is, schuiven we liever door naar een ander moment. Hopelijk knapt een ander dat vervelende klusje op. Of doen we dit omdat we gewoon lui zijn. In de pubertijd is dit gedrag wellicht het best herkenbaar. Het is een bende in de tienerkamer, opruimen kan morgen ook. Bovendien mag je best nog wel even op bed blijven liggen.

Pubers hebben zo hun eigen levensritme.  Dat wijkt in grote mate af van de meeste gezinsleden. Wat je als ouders wilt is orde en regelmaat. Daartoe geef je een voorbeeld. Bijvoorbeeld met een opgeruimd huis en vaste tijdstippen om gezamenlijk te eten. Maar ook door taken aan de gezinsleden te geven. Helpen bij het dekken van de tafel en opruimen en vullen van de vaatwasser.

Uitstelgedrag hebben we allemaal

Afspraken nakomen of uitstelgedrag? Als je goed oplet, zijn er heel veel mensen die onbewust uitstelgedrag vertonen. Dat valt bijna niet op. “Ik zal er even over nadenken”, “Ik kom zo”, “ik zal je bellen”. Maar ook na een reis je koffer ingepakt laten staan en daar nog een paar dagen uit leven. Of de vuile vaat op het aanrecht zetten en niet direct in de vaatwasser. De vuile was laten staan en dan op zoek gaan naar een kledingstuk dat je aan wilt. Gras zo lang laten groeien dat je grasmaaier er onmogelijk doorheen komt. Je tuin winterklaarmaken in de lente. Kortom, het moet een keer gebeuren maar we stellen het uit en uiteindelijk is het meer werk.

Te laat achter een leuk cadeautje aan gaan en maar weer met een fles wijn aankomen. Nog even doorslapen nadat je wekker is afgegaan en te laat op je werk komen. Nog even een belletje doen en je kind te laat ophalen. Huiswerk maak ik morgen wel en niet op de dag dat de lesstof is behandeld. Nog één biertje, daarna ga ik naar huis. Zit er iets bij waarin jij jezelf herkent?  Misschien vind jij het geen uitstelgedrag en zie je het meer als het niet halen van je planning, noem het zoals jij wilt. Het komt erop neer dat je uitstelt.

Niet storen

Waarschijnlijk stoor jij je er het meeste aan als het je zelf overkomt. Je loopt steeds achter de feiten aan en dat weet je zelf het beste. Verwijten als had ik maar direct…… dan, spelen door je hoofd. Dat gaat over jouw afspraken nakomen of uitstelgedrag. Maar vind jij het ook storend als anderen maar blijven uitstellen en afspraken niet nakomen? Als dat zo is, kan dat heel vermoeiend voor je zijn en kost het je energie. En met energie moet je zuinig omgaan. Als je dat principe in je achterhoofd houdt, is het dus goed om je niet te storen aan een ander met uitstelgedrag en het bij die persoon te laten.

De spirituele oplossing

Loslaten is het toverwoord. Dus zou je moeten toveren? Dus niet, maar het is wel heel erg moeilijk. Zie een relatie met de persoon om wie het gaat als een dik touw. Dat touw is de verbinding tussen jullie. En dat touw kun je dikker of dunner maken. Je houd dus een relatie met die ander maar als het voor jou wat minder mag maak je het touw wat dunner. En hoe dunner het touw is  ( de energetische verbinding met elkaar ), hoe minder signalen en ergernissen je zult ontvangen. Probeer het maar eens.

Mijn inzicht

Ga niet helpen het probleem dat ontstaan is op te lossen. Degene met uitstelgedrag zal er niets van leren en vindt het wel prima dat er hulp geboden wordt. Hou het dus bij die ander, kijk hoe je ermee omgaat en stoor je vooral niet. En dat is oefenen, in geduld en vooral op je handen blijven zitten.

Wutah zegt

Uitstellen is te vergelijken met het lenen van geld terwijl je het ook had kunnen sparen. Alles is energie, als je leent mis je de energie die je nodig hebt voor de aanschaf van iets dat jij graag zou willen. Je balans is uit evenwicht. Door de dingen niet uit te stellen blijf je beter in balans, je bespaart energie onder andere door niet steeds te denken wat je nog zou moeten doen. En met ruimte in je hoofd krijg je ruimte voor energie.

Walter Keyner, Coach & Therapeut bij Wutah Gouda

Heb jij het gevoel dat het niet stroomt bij jou? Afspraken niet nakomt en geïsoleerd bent? Ik kan je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda

Misschien ook leuk om te lezen

1/4/2018

De hoed van onzekerheid past iedereen

Veel mensen leiden aan onzekerheid. We kijken op naar mensen die zelfvertrouwen hebben. Ze staan als een huis en iedereen kijkt tegen...

Meer lezen
22/2/2021

Durf om hulp te vragen of los je alles zelf op

Om hulp vragen is voor iedereen anders. Soms kom je handen te kort en is het fijn als iemand je kan helpen..

Meer lezen