Zelfvertrouwen

De kracht van complimenten. Hoe ze jouw leven en dat van anderen verrijken

Ontdek de kunst van complimenten geven en de positieve impact ervan op relaties en welzijn. Leer hoe je oprechte complimenten kunt geven en waarom ze essentieel zijn voor een positieve communicatie.

Complimenten zijn als kleine zonnestralen in ons dagelijks leven. Ze kunnen een donkere dag verlichten en een glimlach op ons gezicht toveren. Maar wat is het eigenlijk dat complimenten zo bijzonder maakt? In deze blog ga ik dieper in op de kracht van complimenten, zowel het geven als het ontvangen, en hoe je ze een essentieel onderdeel van je bestaan kunt maken.

WAAROM ZIJN COMPLIMENTEN BELANGRIJK

Complimenten zijn meer dan alleen maar vriendelijke woorden. Ze hebben de kracht om positieve veranderingen in ons leven teweeg te brengen. Ik weet dat je vanuit een  positieve basishouding veel meer kunt bereiken. Als leidinggevende is het bijvoorbeeld belangrijk om medewerkers complimenten te geven, daarmee schep je een basis om open met elkaar om te gaan en fouten op een plezierige manier kunnen worden opgelost.

Ik geef je nog meer redenen waarom complimenten zo belangrijk zijn:

Versterking van zelfvertrouwen: Het ontvangen van een welgemeend compliment kan je zelfvertrouwen een boost geven. Het laat zien dat anderen je waardevol en competent vinden.

Stimuleren van positiefgedrag: Complimenten kunnen dienen als positieve bekrachtiging. Wanneer je iemand prijst voor zijn of haar inspanningen, motiveer je die persoon om op dezelfde weg verder te gaan.

Verbinding creëren: Complimenten zijn een uitstekende manier om verbinding te maken met anderen. Ze kunnen de basis vormen voor diepere relaties en vriendschappen.

Stress verminderen: Het geven en ontvangen van complimenten kan stress verminderen en een gevoel van welzijn bevorderen. Het laat zien dat we waardering hebben voor elkaar.

HOE GEEF JE OPRECHTE EN ECHTE COMPLIMENTEN

Het geven van complimenten is een kunst op zich. Het gaat niet alleen om wat je zegt, maar ook om hoe je het zegt. Als je opgevoed bent zonder de motiverende en positieve steun van je omgeving mis je de vaardigheden om iets positiefs te zeggen over iemand. Dat kan soms hardnekkig zijn. Je zult moet het leren en dat kost tijd. Het begint om in te zien wat de waarde van complimenten is. Om je wat op weg te helpen geef ik je een aantal tips:

Wees specifiek: In plaats van vage complimenten zoals "je bent geweldig", probeer specifieker te zijn. Bijvoorbeeld, "je presentatie was buitengewoon goed gestructureerd en boeiend."

Wees oprecht: Laatje complimenten authentiek zijn. Mensen kunnen meestal doorzien wanneer een compliment niet oprecht is.

In mijn voormalig werk als conflictbemiddelaar nam ik na een vergadering wel eens iemand apart om die persoon te wijzen op de negatieve inbreng. Ik vroeg om de volgende keer bij de rondvraag een aantal positieve opmerkingen te maken of complimenten te geven. Dat lukte soms ten dele en ging onhandig. Ik herinner mij dat het compliment begon met "ik moest van Walter een compliment maken". Daar lachte iedereen natuurlijk om. Het was niet gemeend. Ik besefte dat het voor sommige personen bijna onnatuurlijk is om een compliment te maken. Vaak hebben ze het zelf niet meegekregen in hun opvoeding. Na wat oefeningen en begeleiding lukte het beter en voelde het oprecht.

Let op non-verbale communicatie: Je lichaamstaal kan veelzeggend zijn. Maak oogcontact, glimlach en gebruik een positieve toon. Het gaat om echte aandacht.

Wees respectvol: Complimenten moeten respectvol en gepast zijn. Vermijd beledigende of ongepaste opmerkingen.

HOE MAAK JE COMPLIMENTEN EEN DEEL VAN JE DAGELIJKS LEVEN

Het geven van complimenten is een kunst op zich. Het gaat niet alleen om wat je zegt, maar ook om hoe je het zegt. Als je opgevoed bent zonder de steun van je omgeving, mis je de vaardigheden om iets positiefs te zeggen over iemand. Dat kan soms hardnekkig zijn. Je zult moet het leren en dat kost tijd. Het begint om in te zien wat de waarde van complimenten is. Ik geef je enkele tips om dat te bereiken:

Begin klein: Start met het geven van complimenten aan mensen in je directe omgeving, zoals familie, vrienden, en collega's. Dit maakt het gemakkelijker om het een gewoonte te maken.

Houd een complimentendagboek bij: Schrijf dagelijks op welke complimenten je hebt gegeven en ontvangen. Dit zal je bewustzijn vergroten en je aanmoedigen om meer complimenten te geven.

Wees proactief: Wacht niet tot je een reden hebt om een compliment te geven. Als je iets bewonderenswaardigs ziet, deel het dan onmiddellijk.

Streef naar evenwicht: Complimenten moeten evenwichtig zijn. Geef zowel persoonlijke complimenten als waardering voor professionele prestaties.

Leer van anderen: Observeer mensen die goed zijn in het geven van complimenten en neem een voorbeeld aan hen. Wat maakt hun complimenten zo effectief?

WAT ALS JE VERLEGEN BENT OF INTROVERT

Als je verlegen of introvert bent, kan het geven en ontvangen van complimenten soms een uitdaging zijn. Ik geef enkele tips om toch comfortabeler te worden met het uiten van waardering, zelfs als je meer introvert of verlegen bent:

1. Begin met kleine stappen: Begin met het geven van complimenten aan mensen die je het meest vertrouwt, zoals goede vrienden of familieleden. Dit kan je helpen om vertrouwen op te bouwen in je vermogen om complimenten te geven.

2. Bereid je voor: Bedenk van tevoren wat je wilt zeggen. Als je je onzeker voelt over het geven van complimenten, kan het helpen om je woorden te plannen. Dit kan ervoor zorgen dat je duidelijk en oprecht overkomt. Enkele voorbeelden:

  • Dat doe je goed
  • Wat mooi
  • Het is nog en beter dan je mij had vertelde
  • Wat fijn dat je er bent
  • Dankjewel voor.............
  • Wat heb je dat goed gepland / voorbereid / uitgewerkt

3. Kies je momenten: Wacht op geschikte gelegenheden om complimenten te geven. Bijvoorbeeld, wanneer iemand iets presteert of wanneer je oprecht onder de indruk bent van iets wat ze hebben gedaan.

4. Gebruik schriftelijke communicatie: Als spreken moeilijk is, kun je overwegen om complimenten via tekstberichten, e-mails of geschreven notities te geven. Dit kan je de tijd geven om je gedachten op een rustige manier te formuleren.

5. Oefen actiefluisteren: Luister aandachtig naar anderen. Als je merkt dat iemand iets waardevols heeft gezegd of een prestatie heeft geleverd, grijp dan de kans om je oprechte waardering uit te drukken.

6. Focus op kwaliteit boven kwantiteit: Het is niet nodig om veel complimenten te geven. Concentreer je in plaats daarvan op het geven van oprechte en doordachte complimenten. Mensen zullen de oprechtheid van je woorden waarderen.

7. Leer van anderen: Observeer mensen in je omgeving die goed zijn in het geven van complimenten en leer van hun aanpak. Zie hoe ze hun woorden kiezen en hoe ze reageren op de reacties van anderen.

8. Zie het als een groeikans: Beschouw het geven van complimenten als een kans om jezelf te ontwikkelen. Hoe vaker je dit doet, hoe meer zelfvertrouwen je zult opbouwen in je vermogen om positieve feedback te geven.

Het geven van complimenten is geen extroverte eigenschap. Zelfs als je introvert of verlegen bent, kun je oprecht waardering uiten en hiermee waardevolle verbindingen met anderen tot stand brengen. Het is een vaardigheid die je met oefening kunt verbeteren en die bijdraagt aan het verrijken van je relaties en het bevorderen van een positieve sfeer om je heen.

 ALS JE HET NOG MOEILIJK VINDT LEES DAN DEZE VOORBEELDEN

Voorbeeld 1: Werkplekwaardering

Stel je voor dat je in een kantooromgeving werkt. Een collega heeft maandenlang hard gewerkt aan een project en heeft uiteindelijk een indrukwekkende presentatie gegeven. In plaats van alleen maar "goed gedaan" te zeggen, geef je een oprecht compliment door te zeggen: "Je presentatie was uitzonderlijk goed uitgewerkt en je inzet voor dit project is bewonderenswaardig. Daarnaast geef je enkele inhoudelijke opmerkingen die echt een positieve impact gehad hebben op het team en het bedrijf."

De impact: De collega voelt zich gewaardeerd en gemotiveerd om zich blijvend in te zetten voor haar werk. Dit versterkt de teamgeest en productiviteit op de werkplek.

Voorbeeld 2: Gezinswaardering

In een gezinssituatie heeft een tienerzoon zijn jongere zus geholpen met haar huiswerk. De ouders erkennen dit door te zeggen: "We zijn zo trots op hoe je je zus hebt geholpen met haar huiswerk. Je bent een geweldige oudere broer/zus en we waarderen je zorgzaamheid."

De impact: De tienerzoon voelt zich gewaardeerd en verbonden met zijn familie. Dit kan zijn bereidheid vergroten om anderen te helpen en een positieve dynamiek binnen het gezin bevorderen.

Voorbeeld 3:Vriendschapswaardering

Je hebt een goede vriend die altijd een luisterend oor biedt wanneer je behoefte hebt om te praten. Je zegt tegen je vriend: "Ik wil je bedanken voor altijd naar me te luisteren wanneer ik behoefte heb aan steun. Je bent een ongelooflijke vriend en ik waardeer je onvoorwaardelijke vriendschap."

De impact: Je vriend voelt zich geliefd en gewaardeerd, en jullie vriendschap wordt versterkt. Dit kan leiden tot een diepere en duurzamere relatie.

Deze praktijkvoorbeelden laten zien dat complimenten niet alleen oppervlakkige uitspraken zijn, maar krachtige instrumenten om waardering en positieve verandering in verschillende aspecten van ons leven te stimuleren. Ze laten zien hoe kleine, oprechte woorden van erkenning een groot verschil kunnen maken in onze relaties en welzijn.

Het geven en ontvangen van complimenten is een eenvoudige, maar krachtige manier om positiviteit te verspreiden en relaties te versterken. Het is een gewoonte die je kunt cultiveren en die een waardevolle bijdrage kan leveren aan je dagelijks leven. Dus, waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het verspreiden van complimenten en zie hoe ze je leven verrijken.

Ben jij klaar om complimenten te geven en te ontvangen? Dan maak je de wereld wat mooier.

Heb jij moeite met het geven of ontvangen van complimenten, of herken jij je in wat ik in deze blog heb geschreven? Zou je daar  stappen in willen zetten. Ik kan je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan nu aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda

Misschien ook leuk om te lezen

12/11/2023

Een Indische reis naar zelfbewustzijn. Doe jij wat je zelf wil?

Losbreken van tradities, vind je eigen pad. Mijn verhaal inspireert je om authentiek te leven, vrij van verwachtingen........

Meer lezen
4/5/2020

Coronacrisis en toch op vakantie

Vakantie tijdens de Coronacrisis? Nu we in de greep zijn van het Coronavirus zien we allerlei leuke bezigheden verdwijnen..

Meer lezen