Zelfvertrouwen

Dé 10 kenmerken van aantrekkelijkheid

Hoe aantrekkelijk ben je

Waarom vind jij iemand aantrekkelijk en heb je geen oog voor een ander. Waaraan is aantrekkelijkheid gekoppeld en als je je daar van bewust bent, zou je dat dan kunnen versterken? Ik heb een aantal inzichten voor je op een rijtje gezet.

Deze inzichten bepalen voor een groot deel de aantrekkelijkheidsfactoren, waardoor jij een ander aantrekkelijk vindt. En waar je door een ander aantrekkelijk wordt gevonden.  Je scant ze bewust of onbewust, je vergelijk ze met jouw ideale beeld van aantrekkelijkheid.  

  1. De buitenkant
  2. De inhoud
  3. Vriendelijkheid
  4. Maatschappelijke status
  5. Zelfvertrouwen
  6. Delen en vrijgevigheid
  7. Aandacht geven
  8. Vitaliteit
  9. Liefde
  10. Het complete plaatje

1. De buitenkant

Dat is het eerste wat opvalt. Je kunt geboren worden met een knap uiterlijk. Dat zal je zeker helpen. Er zijn al heel veel onderzoeken naar gedaan en de uitkomst laat zien dat je in het voordeel bent. Daarnaast kun je van alles doen om je uiterlijk beter tot zijn recht te laten komen. Goed verzorgd, schoon en elegante kleding kunnen je aantrekkelijkheid een boost geven.  Anderen hebben het talent om er in een jutezak nog aantrekkelijk uit te zien, terwijl anderen zich in housepak misschien op hun gemak voelen, maar beslist niet aantrekkelijk zijn. En vooral je persoonlijke voorkeur is bepalend.

Niet iedereen valt op een slank en strak figuur. Alles is mogelijk, dik, volslank, mager, een handicap. Het gaat het erom, hoe aantrekkelijk je je daar zelf invoelt. Als je om jezelf geeft en houdt van hoe je eruit ziet geeft dat je al schoonheid. De schoonheid van zelfverzekerdheid.  

2. De inhoud

Als je niet gezegend bent met een knap uiterlijk zijn er andere manieren om aantrekkelijk te zijn. De innerlijke schoonheid, je karakter, de sympathie die je hebt. Maar ook de liefde die je bij je draagt en anderen mee weet te betoveren kunnen magisch werken. Een mooie buitenkant zonder een goede inhoud is oersaai en zal niet lang aantrekkingskracht hebben. Het is dus aantrekkelijk als iemand, een goede inborst heeft. Iets te zeggen heeft, iets meegemaakt heeft en nadenkt over het leven en ook leeft. Voor de TV zitten en met elkaar praten over we serie die je volgt, kan interesse wekken. Filosoferen over wat je nu werkelijk zelf belangrijk vindt zal waarschijnlijk aantrekkelijker zijn. Het is aan jou.

3. Vriendelijkheid

Een lach op je gezicht, is prettiger om naar te kijken dan een boos of chagrijnig gezicht. Het heeft invloed op je aantrekkelijkheid.  Natuurlijk heb je je dag wel eens niet, wees bewust van je uitstraling en tover een lach op je gezicht. Ik weet zeker dat je vriendelijke glimlachen terug krijgt. Wees ook in je woordgebruik vriendelijk en niet te kort af. Taalgebruik doet meer dan je denkt. Met taal kun je echte aandacht geven. En de manier en de gebaren die je gebruikt, je hele attitude zal jou aantrekkelijk voor een ander maken.

4. Maatschappelijke status

Goed voor de dag komen en succesvol zijn, valt op. Waarschijnlijk zijn het de voorbeelden in je leven die je aantrekkelijk vindt. Ze hebben een goede opleiding, zien er goed uit, zijn sportief en zijn sympathiek. En ze hebben geld, voor een huis, auto en gaan op vakantie naar plekken waar jij alleen van droomt. Die status bereik je niet zomaar. We zien vaak alleen de buitenkant en niet de energie die daar ingestoken wordt. Hard werken, weten wat je doet en zelfvertrouwen helpen om die maatschappelijke status te bereiken. En weet je, voor degene die het aangaat, is het vaak geen doel op zich. Het is een gevolg van hard werken en investeren in studie en bijscholing. Dat kan ook van onderaf, in welke sociale klasse je bent opgegroeid, help wel een beetje. Het doorzettingsvermogen en talent brengt je uiteindelijk hoger op de maatschappelijke ladder.

5. Zelfvertrouwen

Als je in jezelf geloof, van je zelf houdt en zelfvertrouwen hebt, dan werkt dat zeker mee aan je aantrekkelijkheid. Dat is wat anderen namelijk willen zien. Waarschijnlijk willen anderen ook zien wat ze zelf niet hebben. Hun verlangen naar. Geloof in jezelf, je bent zoals je bent, uniek en waardevol. Je mag gezien en gehoord worden. Laat je dan ook zien en zorg dat je bewust bent van je uitstraling.

Dat betekent bijvoorbeeld dat je altijd vanuit de zonnige kant elk probleem tegemoet treedt alsof het al is opgelost. Ten opzichte van erbij de pakken neerzitten en klagen dat jou dat weer overkomt. Voel je het verschil?

6. Delen en vrijgevigheid

Als je vrijgevig bent, trek je anderen aan. Egoïsme en gierigheid scoort namelijk niet. Dat wil niet zeggen dat je aantrekkelijkheid kunt kopen door met geld te smijten en iedereen cadeautjes te geven. Het gaat om de attitude, dat je wilt delen wat van jou is, dat je oog hebt voor een ander, die zich dat niet kan permitteren. Kortom, je klaar staat voor een ander, zonder daar iets voor terug te vragen. Puur uit naastenliefde.

7. Aandacht geven

In eerdere blogs is toegelicht dat echte aandacht een thema is waar iedereen naar hunkert. Wie wil niet gezien en gehoord worden? Neem de tijd om met iemand te praten. Stel vragen over wat die ander zegt en hou het gesprek in evenwicht, daarmee bedoel ik dat je beiden na afloop een fijn gevoel overhoudt dat er wederzijdse oprechte aandacht voor elkaar is geweest. Én dat het de moeite waard was. Geef er ook opvolging aan, als iemand iets tegen je zegt waar hulp bij gebruikt kan worden, biedt dan die hulp aan. Dan heb je geluisterd en beteken je iets voor die ander.

8. Vitaliteit

Als je een actief leven leidt, aan sport doet en in conditie blijft, ongeacht welke leeftijd of welke ongemakkelijke aandoening je hebt, blijf je aantrekkelijk voor anderen. En natuurlijk kun je pijn en ongemak voelen. Je zult merken dat een positieve instelling verlichtend werkt. En kijk nu eens naar jezelf, zit je elke avond op de bank te naar tv te kijken, te snaaien om daarna in slaap te vallen? Is dat je leven?  Wil je dat leven? Kun je het opbrengen om daar meer vitaliteit in te krijgen. Bewegen, naar buiten, een boek lezen, fijne contacten met anderen, individueel of in verenigingsverband? Wat brengen echte vriendschappen jou?  

9. Liefde

Of je nu op zoek bent naar een relatie of een relatie hebt, vraag je dan eens af wat je nu investeert in jezelf om zo aantrekkelijk mogelijk voor de dag te komen. Altijd dezelfde kleren aan of weet jij je te kleden en je best te doen om er goed en aantrekkelijk uit te zien, uit te komen voor je seksualiteit? Sexy te zijn voor de ander? Wees je ervan bewust dat het eerste moment dat je elkaar zag, je de aantrekkelijke kanten vooral zag. En hoe is dat nu. Hoe is dat bij jezelf?  Wat is er veranderd? Als je daar tevreden mee bent is dat prima. Maar ben je dat niet, kijk dan wat je daaraan kunt doen. Hoe staat het met jouw aantrekkelijkheid?

Als je kijkt naar een moeder met kind of een vader met kind, is dat vertederend én aantrekkelijk. Je ziet de liefde die de ouders voor het kind hebben. En ze laten zien wat onvoorwaardelijk liefhebben is, en dat is waar we zelf vaak naar verlangen.

10. Het complete plaatje

Met één of een paar kenmerken zul je het niet redden. Uiteindelijk gaat het om het complete plaatje. En dat plaatje is voor iedereen weer anders, welke van de inzichten wegen voor jou het zwaarst en welke vind je helemaal niet belangrijk. Weet dan dat je altijd naar jezelf kijkt, wat vind je aan jezelf aantrekkelijk en wat je aan een ander aantrekkelijk vindt. Je zult merken dat je vaak dezelfde thema’s belangrijk vindt en dan is er een match. Maar je kunt het ook aantrekkelijk vinden om juist een tegenpool te vinden, die alles weer anders ziet en daardoor aantrekkelijk maakt.

Het is aan jou, doe je voordeel er mee.

Walter Keyner, Coach & Therapeut bij Wutah Gouda

Heb jij het gevoel dat je niet gezien wordt, dat je jezelf niet mooi of aantrekkelijk vindt? Word je daar moe en moedeloos van of voel je je minderwaardig?  Ik kan je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda