Depressie

Geluk zit in tafelkleedjes

Verlangen naar tafelkleedjes

Verlangen naar huiselijkheid en tafelkleedjes. Als hobbyschilder heb ik een periode gekend dat ik rood-wit geblokte tafelkleedjes in huiselijke tafereeltjes schilderde. Ik wist ook niet goed hoe ik daarop kwam. Ik vond het leuk om te doen. Waarschijnlijk werd ik onbewust geïnspireerd door het werk van Roger Raveel een Vlaamse schilder die ik bewonder. Ik haal het niveau van deze schilder bij lange na niet. Hoewel ik er veel plezier aan beleef. Het is stof om over na te denken. Schilderen wordt wel gezien als het blootleggen van je ziel.

Verlangen naar tafelkleedjes

Verlangen naar huiselijkheid en tafelkleedjes. Als hobbyschilder heb ik een periode gekend dat ik rood-wit geblokte tafelkleedjes in huiselijke tafereeltjes schilderde. Ik wist ook niet goed hoe ik daarop kwam. Ik vond het leuk om te doen. Waarschijnlijk werd ik onbewust geïnspireerd door het werk van Roger Raveel een Vlaamse schilder die ik bewonder. Ik haal het niveau van deze schilder bij lange na niet. Hoewel ik er veel plezier aan beleef. Het is stof om over na te denken. Schilderen wordt wel gezien als het blootleggen van je ziel.

Je geeft een kijkje in jouw gedachtewereld. Daarbij kwam ik er al snel achter dat mijn gedachtewereld voor een groot deel gevormd is door het gezin waar ik in groot gebracht ben.  De mensen die ik ontmoette of die bij mij op consult kwamen. Wat ik deed was hun verlangen uitbeelden. Natuurlijk zijn het ook mijn verlangens. Ik maakte een serie schilderijen waarin het rood-wit geblokte tafelkleed een plek heeft. Ik schilder niet perfect en wil dat ook niet. Perfectie zit in de imperfectie. Dus niet al te precies, kleurgebruik net even anders en het perspectief en verhoudingen kloppen bijvoorbaat niet. Tja, daar bereik ik dan weer bijna een perfectie mee.

Herinneringen aan tafelkleedjes

Opgesloten in je veiligheid

Op het schilderij zie je een vrouw die over de heg naar het onbekende tuurt. Ze staat veilig achter de heg. De heg staat voor het muurtje dat velen van ons als bescherming om zich heen gebouwd hebben. Zou ze voorbij de heg durven? Het tafelkleedje staat voor huiselijkheid en veiligheid. Wellicht kom je ook uit een gezin waar zo’n rood-wit geblokt tafelkleedje op tafel lag of gebruikte je het als picknick kleedje.

Menig restaurant probeert je te verleiden met deze tafelkleedjes. Het voelt knus en gezellig. En dan het betegelde pad, dat is het veilige pad dat waarop we ons bewegen. We kennen het pad door en door. We wijken daar niet snel van af. Ons koeienpaadje. Het is vertrouwd, het is de metafoor voor de gewoonten die we hebben. Ik doe het altijd zus of zo, dat heb je geleerd en pas je toe. Maar dat pad kan je ook beperken.

Diep in ons hart verlangen we om de dingen te veranderen, het ontbreekt ons vaak aan moed en doorzettingsvermogen. Je weet wat je hebt en aan de andere kant van de heg is alles ongewis. Opgesloten in je eigen veiligheid. Durf jij de stap te wagen en aan de slag te gaan met jezelf?

Herinneringen aan tafelkleedjes

Een huis dat geen thuis is

Er staat niet veel in de kamer. Waarschijnlijk wordt er opgeruimd. De was is gedaan en hangt te schoon te drogen aan de waslijn. Het lijkt wel of er met huisraad is geschoven om zo beter te kunnen opruimen. Het tafelkleedje is hier ook weer te zien. Het is het centrale punt in huis. Het lijkt of het niet de bedoeling is om aan tafel te zitten. Waar zijn de stoelen. Zijn ze even weggehaald om goed te kunnen opruimen of woont er niemand in dit huis?

De leegte voel je, een huis zonder ziel. De spullen lijken een beetje bij elkaar verzameld om het toch nog een huis te laten lijken. Maar is het ook een thuis? Een schilderijtje aan de wand waar je oog niet naartoe getrokken wordt. De voorstelling is saai. De schone was hangt buiten. Nee bij ons is alles goed. Zou het wat gezelliger mogen. Is dat het verlangen?

Herinneringen aan tafelkleedjes

Eenzaam in je eigen huis

Waar kijkt deze vrouw naar? Zo te zien heeft ze haar armen over elkaar en tuurt weg. Maar waar tuurt ze naar. Links van haar hangt een spiegel. Waarschijnlijk heeft ze daar al vaak in gekeken. Ze weet dat ze er goed uit ziet. Ze heeft een gezellig huis, maar er ontbreekt iets. Er is geen raam te zien in dit schilderij. Het lijkt wel of ze naar binnen gericht is. Opgesloten in haar eigen huis. Ver van de buitenwereld. Eenzaam in je eigen huis.

Een vrouw die de stap naar buiten niet durft te zetten. Waarom? Het lijkt wel of ze op iemand wacht. Weet die iemand, wie het ook moge zijn, dat ook? Of is ze door iemand verlaten. Is deze vrouw gekwetst en ontbreekt het haar aan zelfvertrouwen. Opgesloten en vastgelopen omdat je de keuzes om veranderingen in te zetten maar blijft uitstellen en of de verkeerde keuzes maakt. Maar hoe verander je dat.

Herinneringen aan tafelkleedjes

Het huis verlaten

Het lijkt wel of iemand dit huis met grote haast heeft verlaten. De lampenkap lijkt elk moment te kunnen omvallen en het tafelkleedje is van het palissander salontafeltje gevallen. Wie woont hier, vanwaar die wanorde. Het lijk op een vlucht uit het dagelijks bestaan, je voelt de boosheid het verzet tegen de dagelijkse sleur. Het moet anders en beter.

Het is een grote stap, waarbij afscheid wordt genomen van de vaste waarden. Ze voldoen nu niet meer. In het verleden misschien wel maar nu passen ze niet meer in dit leven. Tijd voor iets nieuws en afscheid nemen van wat niet meer past. Verlangen naar een nieuwe toekomst. Eindelijk wordt de stap gemaakt en heb je het lef aan de gang te gaan met jezelf. Aan de slag met je persoonlijke en spirituele groei.

Mijn inzicht

Een huis zegt veel over hoe je in je vel zit. Als je bij iemand op bezoek bent zie je vaak de persoon terug in de inrichting. Opgeruimd in je huis is ook opgeruimd in je hoofd. De tafereeltjes laten verschillende stadia zien van ontwikkeling. Je kunt veiligheid zoeken door niet in beweging te komen en een muurtje om je heen te bouwen. Maar ook, en wellicht gaat daar heel veel tijd aan mitsen en maren aan vooraf, de grote stap maken naar groei. Persoonlijke en spirituele groei. Daar krijg je een leuker en gezonder leven van. Natuurlijk kan een kleedje geluk brengen, herinneren aan gezelligheid met familie en vrienden. Dat zijn fijne herinneringen die bijdragen aan je welzijn.

Wutah zegt

Ben je ook benieuwd naar de herinneringen die verstopt zijn, misschien onder jouw tafelkleedje. Zijn dat de slechte herinneringen die je pijn doen, je blokkeren? Welke overtuigingen belemmeren jou? Welke blokkades zou je willen helen. Zou je daar mee aan de slag willen? Wutah helpt je graag. Door Trance Healing. Onder een lichte ontspanning, trance, begeleid ik je om op zoek te gaan naar de oorzaak van je klacht, probleem of vastgeroeste overtuiging. Je gaat terug naar je Bron om daar de oude wond te helen, maar ook om je spiritueel te ontwikkelen.

Walter Keyner, Coach & Therapeut bij Wutah Gouda

Heb jij behoefte aan meer geluk in je leven? Verlang je naar groei, dat het beter met je gaat? Als je niet weet hoe je dat kunt bereiken, kan ik je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.  

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda

Misschien ook leuk om te lezen

7/3/2021

Problemen, ga jij ze uit de weg of los je ze op.

Als je problemen hebt kan dat je leven behoorlijk verstoren. Het gaat in je hoofd zitten en je voelt het in je lichaam.

Meer lezen
29/3/2021

7 inzichten in overtuigingen, deze angsten belemmeren je

Overtuigingen hebben we allemaal. We leven vanuit overtuigingen. De angst dat je iets niet kunt. Het is jouw waarheid, je instelling...

Meer lezen