Stress

Waarom strijken goed voor je is

Ik hou van strijken

Ik hou van strijken. Dat hoor je niet veel van een man. Maar ik vind strijken leuk. Heb ik altijd al gevonden. Bij mij thuis hebben we geen traditionele man/vrouw rolverdeling. Naast strijken kook ik meestal, doe de boodschappen en maak het huis ook regelmatig schoon. Dat laatste is een HSP eigenschap. De meeste HSP’ers willen nu eenmaal dat alles schoon en overzichtelijk is.

Wat is er leuk aan strijken

Strijken heeft op mij een meditatieve werking. Of het nu een grote- of kleine stapel strijkgoed is. Je ziet er misschien eerst een beetje tegenop, maar als je de eerste overhemden hebt gestreken kom je in een flow, een verstilling. Op de achtergrond heb ik altijd wel muziek opstaan. Meestal een combinatie van allerlei muziek. En bij elk nummer haal je herinneringen terug. Dat kan door de tekst of beelden die het oproept. Soms heeft het te maken met een situatie waar die muziek op de achtergrond speelde. Of een concert waar je helemaal in opging.

Ook zonder muziek kun je helemaal leeg raken. In principe zijn de handelingen die je maakt bij het strijken niet zo moeilijk, bijna een automatisme. Van een overhemd strijk ik eerst het voorpand waar de knopen zitten, draai naar het achterpand en zo weer naar het voorpand waar de knoopgaten zitten. Vervolgens de mouwen en de kraag. Waarna ik het overhemd aan een hangertje ophang. Daar besteed ik eigenlijk helemaal geen aandacht aan.

Mijn inzicht

Je mag strijken vergelijken met mediteren. Het is mediteren. Mediteren kan je overal doen, als je eenmaal wat geoefend hebt. En heus, daarvoor hoef je niet in kleermakerszit te gaan zitten en je duim en vinger met elkaar in contact te brengen. Dat zijn allemaal rituelen die ik overbodig vind. Maar als je dat graag op die manier doet, hou ik je niet tegen. Ik zit meestal makkelijk op een stoel. Of ik strijk, wandel, fiets, zit in de trein of sta te wachten voor een kassa. Dit zijn natuurlijk korte meditaties waar je net weer even energie van krijgt of een inzicht. Voor diepere meditaties is het beter om in een makkelijke stoel te gaan zitten.

Wutah zegt

Maak van werkjes die gedaan moeten worden een aangename en ontspannen periode, waar het werk als vanzelf door je handen vliegt en je helemaal opgeladen wordt. Mediteren is net als slapen. Je kunt naar bed gaan voor je nachtrust, maar ook een korte nap doen waardoor je weer vol energie komt te zitten en de dag weer aankan.

Walter Keyner, Coach & Therapeut bij Wutah Gouda

Heb jij het gevoel dat je weinig strijkt? Kom je niet aan jezelf toe en voel je je opgejaagd? Ik kan je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda