Burn-Out

9 inzichten in geduld. Leef je vanuit rust of onrust

Heb jij altijd geduld

Geduld en ongeduld hebben we allebei. Geduld zien we als een goede eigenschap. Ongeduld bouwt zich meestal op. Als je lang moet wachten op iemand, die niets van zich laat horen, is je ongeduld goed te verklaren. Als geen geduld kunt opbrengen voor de kleinste dingen die je doet, vaak geïrriteerd raakt en gestrest bent, is dat van een andere orde.

In deze blog geef ik je een 9 inzichten in geduld:

  1. Wat is geduld
  2. Ongeduld symptoom van stress
  3. Kort lontje
  4. Een ogenblik geduld alstublieft
  5. De bocht afsnijden
  6. Vertragen
  7. Mediteren
  8. De meester en de leerling
  9. Wees realistisch

1. Wat is geduld

Geduld is het vermogen om te kunnen wachten, het is een deugd. Je verlangen wordt op de proef gesteld en je kunt het moment om dat echt te laten gebeuren uitstellen. En dat doe je ook nog eens zonder daar emotioneel last van te hebben. Je berust in hoe het is. Dat in tegenstelling tot ongeduld, waar je emoties als boosheid, frustratie en woede de boventoon voeren.

2. Ongeduld symptoom van stress

Je voelt je onrustig. Iemand vertelt je dat er twee technieken zijn om dat gevoel weg te nemen. Techniek A duurt 10 minuten en techniek B duurt 11 minuten. Je begint met techniek A, maar na enkele minuten slaat het ongeduld toe. Dit werkt niet, mopper je. Ik ga techniek B proberen. Maar omdat je zowel techniek A noch B, volledige aandacht geeft, werken ze beide niet. Je maakt je namelijk schuldig aan ongeduldig gedrag. De oorzaak daarvan is rusteloosheid, dat is een van de symptomen van stress. En hoe meer gestresst of onrustiger je wordt, hoe ongeduldiger je bent in het zoeken naar oplossingen om je uit die situatie te halen. Je vraagt eigenlijk om te leren geduldiger te zijn, en mag dat wel een beetje snel?

3. Kort lontje

Als je een kort lontje hebt en snel geïrriteerd en boos bent, is dat niet fijn voor jezelf en zeker niet voor anderen. Zeker als dat ook nog eens gepaard gaat met vloeken en tieren of geweld. Er is geen sprake meer van geduld. Alles maar dan ook alles gaat niet zoals je wilt, of krijg je niet voor elkaar. En het is ook nog eens de schuld van anderen. Het heeft grote invloed op de mensen waar je mee werkt. Iedereen heeft wel eens zijn “ontplofmoment”, maar hou dat vooral bij jezelf. Je zult er echt zelf aan moeten werken. Het is jouw woede die je moet kanaliseren. Zoek hulp, als je stressniveau hoog blijft. Het namelijk de eerste stap naar een burn-out.

4. Een ogenblik geduld alstublieft

Ons geduld wordt vaak op de proef gesteld. Wachten in de rij voor de kassa, de bus of in de wachtkamer. En als we een klantenservice bellen, wordt “een ogenblik geduld gevraagd”. Dat ogenblik duurt ook nog eens veel te lang.  Ben jij wel eens weggelopen van een terras omdat “mijn collega komt zo bij u” wel heel lang duurde? Wanneer had je geduld en wanneer was je ongeduldig? Laat mij raden. Waarschijnlijk was je uitgerust en ontspannen, toen je geduldig was. Gehaast en onrustig toen je ongeduldig was. Neem voldoende rust en ontspanning. Wees even “de collega die zo bij u komt” en “een ogenblik voor uzelf alstublieft”.

5. De bocht afsnijden

Als je ongeduldig bent, snij je regelmatig de bocht af. Je wilt de kortste weg naar wat jij op dit moment als je belangrijkste doel ziet. Zoals ik al eerder benoemde zijn ongeduld en stress aan elkaar gerelateerd. Dat betekent dat je waarschijnlijk ook moeite zult hebben om duidelijke doelen te stellen. Je doel veranderd steeds en je maakt het niet af. Je bent niet geconcentreerd en geërgerd stop je om daarna weer met iets anders te beginnen. En als je de bocht afsnijdt lees je de gebruiksaanwijzingen niet en zet je een kast in elkaar waarvan de deuren niet goed sluiten of waar je onderdelen van overhoudt. Voordringen, handig ergens omheen manoeuvreren, gemakzucht. Het zijn thema’s die met ongeduld samengaan. Handig voor jezelf en wellicht vind je jezelf wel heel er slim en geweldig dat je dit allemaal kan. Maar voor je familie en vrienden is het een bron van ergernis. Kijk eens wat jouw ongeduld voor anderen betekent. En luister ook eens naar wat anderen daarvan zeggen. Vanuit je ongeduld hoor je het namelijk moeilijk. Je hoort het wel, maar luister er ook naar.

6. Vertragen

Geduld kun je oefenen. Bij ongeduld wil je alles sneller. Bij geduld heb je meer tijd, dat lijkt zo. Wat je oefent is om alles langzamer te doen. Bijna flegmatisch. Als je iets doet waar je misschien vijf minuten voor nodig hebt, doe daar dan eens tien minuten over. Het gaat niet alleen om die vijf minuten die je extra besteedt. Ik vraag je om de volledige tien minuten bewust bezig te zijn met je doet. Wees dankbaar voor wat je doet, geniet van hoe je dat doet en voor wie je dat doet. Doe het met liefde en geef jezelf een compliment voor wat je gedaan hebt. Plum Village is het hoofdklooster van de internationale boeddhistische gemeenschap die door Thich Nhat Hanh werd gesticht in 1982. Mensen van over de hele wereld kunnen in zomerretraite gaan in dit klooster. Op gezette tijden luidt een klok. Iedereen stopt met wat ze aan het doen zijn. Een moment om te verstillen. Stilstaan bij wat je doet, wat je voelt, daar liefdevol naar kijken en dankbaar voor zijn. Als je wilt oefenen, programeer de klok in je laptop of smartphone en probeer het eens.

7. Mediteren

Wil je meer rust in je leven en geduldiger worden, ga dan mediteren. Zo moeilijk is het niet. Vaak ga je mediteren of een poging daartoe doen als je al gestresst bent. Waarschijnlijk lukt het dan niet direct en val je misschien in slaap. Waarna je het weer opgeeft. Echt het hoeft niet veel tijd te kosten. En het is geen inspanning maar ontspanning. Op internet zijn geleide meditaties te vinden. Snuffel daar eens rond en vind de stem die bij je past of de meditatie die je denkt nodig te hebben. Doe het vooral regelmatig en bijvoorbeeld op een vast tijdstip. Dat gaat je helpen. Mediteren kan je overal. En je hoeft niet in een kleermakerszit te gaan zitten. Ongemakkelijk en het gaat echt niet beter. Vind een manier waarin jij je het best in kunt ontspannen en niet gestoord wordt. Als de mogelijkheden er weer zijn geef ik groepsmeditaties, waarbij je kunt leren hoe dat werkt en heerlijk weg kunt dromen in de geleide meditaties.

8. De meester en de leerling

Geduld kan je zien als dit gezegde:

“Als de meester en de leerling elkaar vinden zijn ze beiden aan elkaar toe.”

Die wijsheid las ik lang geleden ergens en is mij altijd bijgebleven. Het is een simpel beginsel en overal toepasbaar. Zaaien heeft meer effect als je dat in de juiste periode doet. Je moete de middelbare school met goed gevolg hebben doorlopen voordat je aan een vervolgstudie kunt beginnen. Eerst zwemles nemen voordat je in het diepe springt. Oefenen en nog eens oefenen, aanhoren wat je beter moet doen en lange dagen maken voordat je zelfstandig je vak kunt uitoefenen.  Verschillende keren dezelfde fout maken voordat het muntje valt en je voor altijd weet wat je moet doen. Als je de baan niet krijgt die je wilde, kun je gaan zitten mokken, geef daar maar aan toe, voor even. Met het gezegde, wat ik hierboven heb uitgelegd kun je het als volgt zien; Het is nog niet de juiste baan óf je bent er zelf nog niet aan toe.

9. Wees realistisch

Geduld is oefenen in wachten. Wees realistisch. Geduldig wachten tot je partner verandert van een dominant persoon in een gelijkwaardige geliefde, heeft geen zin. Jij kunt wel jezelf veranderen om daarmee om te gaan, of eruit te stappen. Toen in 2019 de Notre Dame in Parijs afbrandde, werden al snel vanuit de politiek suggesties gedaan wanneer deze kerk weer opgebouwd moest zijn. De opportunisten hadden het over een termijn van twee tot drie jaar. Dat is een wens en geen reële voorspelling, ingegeven door ongeduld, om anderen politici voor te zijn.  We zijn inmiddels twee jaar verder. Kinderen vragen veel geduld, ze leren en dat gaat met vallen en opstaan. Net zoals jijzelf bent grootgebracht. Geef kinderen de ruimte om te groeien en te ontwikkelen, heus het komt wel goed. Als je voor jezelf begint heb je verwachtingen. Het liefste wil je dat de zaken direct goed gaan en je een mooie omzet hebt. Dat zal ook voor veel ondernemers zo zijn. Je zult echter veel geduld en vooral inspanningen moeten doen om de juiste opdrachten en klanten te verwerven.

Walter Keyner, Coach & Therapeut bij Wutah Gouda

Heb jij een kort lontje en ben je niet geduldig? Weet of voel je dat er iets in je leven moet veranderen of ga je dat juist uit de weg?  Wil je daar stappen in zetten. Ik kan je ondersteunen  en je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda

Misschien ook leuk om te lezen

19/4/2023

Niemand is perfect we mogen falen en fouten maken

Faalangst is een van de grote boosdoeners die ons kunnen blokkeren. Waardoor ontstaat faalangst en wat kun je er aan doen?

Meer lezen
3/1/2021

Hoe word je gelukkig? 7 belangrijke thema’s om gelukkig te zijn

Gelukkig zijn willen we allemaal. We vragen aan elkaar hoe het met je gaat. Daar kan je simpelweg goed of niet goed op antwoorden....

Meer lezen