Persoonlijke groei

Het beste 7 stappenplan om je doelen te bereiken

Het beste 7 stappenplan om je doelen te bereiken

Bereik je doelen en volg deze 7 stappen. Wellicht denk je nu, waarom zou ik doelen willen hebben, ik vind het prima zo. Dat vind ik helemaal oké, je kunt je tijd dan aan andere dingen besteden, andere doelen? Waarmee ik wil zeggen dat we altijd doelen hebben, hoe klein of oninteressant ze ook mogen zijn.

En als je over al die kleine en grote doelen nadenkt, kom je er achter dat je het ene makkelijk voor elkaar krijgt en je tegen een ander ontzettend opziet en op de lange baan schuift. Als je moeite hebt om je doelen te bereiken ben je niet de enige. Veel mensen tobben sowieso met het stellen van doelen. Ze willen te veel en kunnen geen keuze maken. Of je hebt het al zoveel keer geprobeerd en uiteindelijk is het weer niet gelukt. En als dat vaak gebeurt, programeer je jouw onbewuste met “falen”, “het heeft geen zin”, “het lukt toch niet”.

In deze blog geef ik je een 7 stappenplan om je te helpen je doelen te bereiken.

  1. Maak een lijst van al de doelen;
  2. Geef je doelen een mooie plek;
  3. Bepaal een doel;
  4. Committeren, ik wil het;
  5. Visualiseer je doel;
  6. Richt je op de positieve kanten;
  7. Vier elke kleine stap en wees dankbaar.

1. Maak een lijst van al je doelen

Pak een groot stuk papier en schrijf daar al je doelen en wensen op, brainstorm met jezelf, niets is te gek. Denk niet te veel na of het wel of niet haalbaar is. Alles kan in deze eerste fase van je doelenonderzoek. Richt je vooral op de situatie die je wil en niet op de weg daar naar toe! Er zijn geen belemmeringen.

Doelen kunnen divers zijn. Het behalen van een diploma, het verbreken van een record, stoppen met roken, afvallen, een relatie, een reis, iets maken of gelukkig zijn. Maar ook de ogenschijnlijke kleine ergernissen die je misschien wilt aanpakken. Denk aan, te veel geld uitgeven, telkens met meer boodschappen thuiskomen dan je bedacht had. Opruimen, afspraken nakomen, terugbellen, rekeningen op tijd betalen. Je ziet dat het alle kanten op kan gaan.

2. Geef je doelen een mooie plek

Schrijf elk doel of elke wens op een kaartje en zet de datum erbij. Je kunt ervoor kiezen om die kaartjes in een mooie doos te stoppen. Je kunt die doos steeds aanvullen met nieuwe doelen of wensen. Zo groeit je lijst met doelen. Groot en klein. Korte termijn of lange termijn. Duur of betaalbaar. Maar maak je daar niet druk over.

Je kunt er ook voor kiezen om op een plek in je huis een prikbord met al je doelen en wensen te maken. Als je dat op een plek hangt waar je regelmatig bent, word je steeds herinnert aan je doelen. Het gaat steeds dieper in je onbewuste zitten. Dat geldt ook voor de doos waar je de kaartjes in hebt gedaan. Lees ze af en toe nog even door en je mag het daarna gerust vergeten.

3. Bepaal een doel en maak het SMART

Als je kiest voor een van je doelen kun je dat verder uitwerken door het SMART te maken.

Specifiek

  • Wat wil je bereiken
  • Waarom vind je dat belangrijk
  • Wie heb je daarvoor nodig
  • Welke middelen heb je nodig,
  • Waar ga je dat doen of waar wil je heen,

Meetbaar

Zet je stappen uit, wanneer wil je elke kleine stap zetten. En zorg dat je bij elke stap vooruitgang ziet. Als je kleine stappen neemt, zie je ook beter dat je vooruit gaat het helpt je positief te blijven. Zo kun je 20 kilo af willen vallen in 6 maanden. 6 maanden is 26 weken, dus elke week 770 gram is beter bij te houden dan de grote stappen.

Acceptabel

Wat je doel ook is, je zal je er voor in moeten spannen. Én je zult andere dingen moeten laten. Maak de afweging of je dat kunt en wil opbrengen. Wat is wel of niet acceptabel voor jou.

Realistisch

Kijk naar de mogelijkheden die je waar kunt maken. En die in overeenstemming zijn met jouw situatie, je talenten, doorzettingsvermogen, afhankelijkheden maar ook je mentale en fysieke mogelijkheden. Zet je zelf niet te veel onder druk, als je doel in twee maanden niet te bereiken is, is dat misschien wel in vier maanden en ben je voor omgeving ook leuker.

Tijdgebonden

De stip op de horizon is jouw moment om je doel gerealiseerd te hebben. Elke mijlpaal die je niet haalt, houd je langer weg bij je einddoel.  Bepaal je start- en einddatum waarop je denkt te beginnen en wanneer je verwacht je doel te hebben bereikt.

4. Committeren, ik wil het!

Als je twijfelt of je het echt wil, of dat je vindt dat je het niet waard bent, gaat het niet lukken. Als je je afstemt op wat je nu werkelijk wil, zul je dat doel wel bereiken. Het zal moeten vibreren met jouw innerlijke bron. Je kunt vragen om een groot huis. Maar het kan zijn dat je behoefte hebt aan ruimte. En daar kan je je beter aan committeren, want dat is wat je eigenlijk wil.

Het gaat om jouw intentie om wat dan ook te willen bereiken. Jij kunt dat ook! Dat wordt beschreven in de “wonderlijke kracht van bewuste intentie” geschreven door Esther en Jerry Hicks. Over de kunst van het toelaten. Een boek dat ik je van harte aanbeveel.

5. Visualiseer je doel

Dit is het leukste om aan te werken. Hoe beter je jezelf in een gevoel brengt alsof het er al is, hoe dichter je daarbij komt. Een topsporter doet niet anders. Kijk maar eens naar een hoogspringer, je ziet dat ze in gedachten de aanloop en de sprong al maken, voordat ze dat ook fysiek tot uitvoering brengen.

Datzelfde kun jij door bijvoorbeeld om op je doel te mediteren. Wat zou het fijn zijn als je je doel hebt bereikt, hoe ziet dat eruit, hoe voelt dat. Mijmer over je doel en zie hoe het steeds meer gaat leven en een werkelijkheid wordt. Denk niet na over hoe, maar mediteer op de eindsituatie.

Je kunt ook allerlei afbeeldingen of artikelen verzamelen of er een moodboard van maken, waardoor je er elke keer aan herinnert wordt. Je gaat niet naar je doel, maar jij trekt je doel aan.

6. Richt je op de positieve kanten

Welk doel je ook stelt, het is soms niet makkelijk om positief te blijven als het resultaat uitblijft. Ga dan niet zitten somberen. Tel je zegeningen, wat gaat wel goed, wat heb je al bereikt. Je vrienden en familie kun je inlichten over je doelen. Dat kan helpen of juist niet. Wees dus kieskeurig aan wie je het vertelt. Sommigen zullen je positief bijstaan om je doel te bereiken en anderen hebben juist een negatieve inborst en helpen je juist niet om verder te komen.

Als je iemand kunt vinden die dezelfde doelen nastreeft, helpt het en motiveert het om je doel te bereiken.

7. Vier elke kleine stap en wees dankbaar

Elke dag dat je op weg bent naar je doel mag je vieren. Je biedt jezelf een perspectief, een doel in je leven. En als je een doel hebt, leef je en ben je actief. Wees daar dankbaar voor. Kies een moment dat je even stilstaat bij alles wat je bereikt hebt. Beleef je dag nog eens voor dat je gaat slapen. En wees dankbaar voor elke stap en gebeurtenis die je helpen om je doel te bereiken. Maar wees ook dankbaar voor elke gebeurtenis die je die dag hebt meegemaakt, die je weer helpen inzicht te geven en te veranderen. Want veranderen is groeien en dat gun ik iedereen.

Walter Keyner, Coach & Therapeut bij Wutah Gouda

Lukt het jou om naar doelen toe te werken? Zou je wel eens iets af willen maken, en trots op jezelf willen zijn?   Ik kan je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.  

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda

Misschien ook leuk om te lezen

14/9/2023

Meer energie, minder stress: Persoonlijk energiemanagement onder de loep

Als je steeds vermoeid bent is het tijd om je persoonlijke energiemanagement onder de loep te nemen...........

Meer lezen
11/12/2019

Waarover maak jij je druk

Waarover maak jij je druk? Waarschijnlijk heb je daar geen invloed op en kun je de situatie niet veranderen...

Meer lezen