Burn-Out

7 inzichten in overtuigingen, deze angsten belemmeren je

Je leeft vanuit overtuigingen

Overtuigingen hebben we allemaal. We leven vanuit overtuigingen. De angst dat je iets niet kunt. Het is jouw waarheid, je instelling.

In deze blog laat ik je kennismaken met wat overtuigingen met je doen. Zijn ze bewust of komen ze uit je onderbewuste? Ik deze blog geef ik je een 7 inzichten in overtuigingen:

  1. Wat is een overtuiging
  2. De eerste 7 jaar
  3. Beperkende overtuigingen
  4. Stimulerende overtuigingen
  5. Culturele en religieuze overtuigingen
  6. Visualiseren helpt
  7. Welke overtuigingen heb jij, ben je wie je wilt zijn?

1. Wat is een overtuiging

Een overtuiging is samen te vatten als een stellig geloof in iets, jouw waarheid. Wat we over onszelf denken, wordt onze waarheid. Wij allemaal, ook ik, zijn verantwoordelijk voor alles in ons leven. Voor alle goede dingen en de minder geslaagde dingen. Elke gedachte creëert onze toekomst. Als je gedachte is dat je iets niet kunt, zul je het ook niet kunnen. Ons onderbewuste accepteert alles wat we kiezen te geloven. Dus wat jij over jouw leven gelooft, ook jouw waarheid is.  Als je dit weet kun je er dus beter voor kiezen te leven vanuit positieve overtuigingen.

2. De eerste 7 jaar

Op het moment dat je geboren wordt ben je nog helemaal authentiek en puur. Enkele momenten later wordt er van je verwacht dat je laat merken dat je er bent. En als je nog geen tekenen gegeven hebt krijg je een tikje op je billen en is iedereen opgelucht als je gaat huilen. Het manipuleren is begonnen, je opvoeding. Omdat jezelf tot ongeveer je 7de jaar nog geen referentiekader hebt, absorbeer je alles als waarheid, je weet niet anders. Je ouders, de juffrouw op de Peuterklas, eigenlijk alles waar je mee in aanraking komt. Zonder dat er een filter op zit, neem je alles van je ouders over. Vooroordelen, emoties, voorkeuren, gedrag, vrolijkheid en angsten. Dat is jouw fundering vanwaar jij je leven gaat opbouwen.

3. Beperkende overtuiging

Als je van een van je ouders steeds te horen kreeg dat je dom bent en niets goed doet, is het zaadje voor een overtuiging gepland. De overtuiging dat je niets waard bent en sowieso te dom bent om verder te komen in jouw leven. Als je beschermd wordt door je ouders, om weg te blijven bij honden omdat ze bijten, lijkt dat heel zorgzaam. Het is echter een overtuiging van uit angst, dat alle honden bijten en je zou daardoor angst voor honden kunnen ontwikkelen. Een andere beperkende overtuiging hoorde je vroeger veel, nu lijkt dat wat minder gelukkig; “dat is niet voor onze stand”, “wij zijn maar een eenvoudig gezin”, “als je voor een dubbeltje geboren bent, dan word je nooit een kwartje”. Als je dit zo leest voel je de minderwaardigheid daarvan aflopen. Niet echt een overtuiging dat je een beter leven dan je ouders zult krijgen.

4. Stimulerende overtuigingen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden krijgsgevangenen ingezet om te werken aan de Birmaspoorlijn, in het tegenwoordige Myanmar. De gevangenen kregen te weinig eten. En het eten dat ze zelf uit de rivier wisten te vangen, werd vaak ook nog eens afgenomen door de Japanse bewakers. Onder leiding van een beoefenaar van visualisatie kwamen de krijgsgevangen bij elkaar. Er werden geleide visualisaties gedaan die herinneringen aan thuis bijna werkelijk maakten. Er werd heerlijk ‘gegeten’ van de maaltijden waarnaar de gevangenen verlangden. De honger verdween niet, maar het gevoel van een volle maag gaf hen toch kracht om te kunnen overleven.

5. Culturele en religieuze overtuigingen

In sommige culturen is het regel dat het oudste kind meer zeggenschap heeft dan de andere kinderen. En dan is er soms ook nog verschil of je een jongen of een meisje bent. Gezien vanuit het oudste kind kan deze positie prima zijn, als het bij je past. Maar het kan ook benauwend zijn. Je ouders hebben hoge verwachtingen van je. Je zult alles in het werk moeten stellen om een goede sociale status te bereiken, misschien boven je kunnen moeten werken om aan de verwachtingen van je ouders te voldoen. Dat kan leiden tot overspannenheid en burn-out. Gezien vanuit de andere kinderen, zou  de overtuiging kunnen zijn, dat je minder bent, of omdat je minderwaardig bent, als vrouw bijvoorbeeld. Het zijn culturele en religieuze normen en waarden die grote invloed hebben op je leven.

6. Visualiseren helpt

Als je wilt werken aan een nieuwe overtuiging, kun je dat visualiseren.  Het helpt om het tastbaar te maken. Een methode die weleens wordt gebruikt, is het maken van een ‘schatkaart’. Een schatkaart is een actuele materiële afbeelding van de gewenste toekomst. Het werkt hetzelfde als het tekenen van een plattegrond van een gebouw. Je kunt de schatkaart maken door deze te tekenen of te schilderen, of door een collage te maken met afbeeldingen en woorden. Uit bijvoorbeeld tijdschriften, boeken, kaarten, foto’s, teksten en tekeningen kun je knippen en vervolgens opplakken. Je maakt zo’n schatkaart alsof je alles hebt verwezenlijkt. En vergeet vooral niet jezelf daarin centraal te zetten.

Als je een winkel hebt en veel klanten wilt, maak dan foto’s als je winkel vol klanten staat, het liefst terwijl zij aan het afrekenen zijn bij de kassa. Heb je nog geen winkel maar wil je er wel graag één beginnen, maak dan foto’s van andere winkels die je als voorbeeld stelt en zorg dat je die foto’s vaak ziet: hang ze op bij je werkplek, in het toilet of in de keuken, of zet ze als screensaver op je beeldscherm. Als je de visualisatie van jouw droom zo veel mogelijk ziet, gaat dit in je systeem zitten en bijdragen aan een positieve uitwerking van je droom. Je werkt aan een nieuwe overtuiging.

7. Welke overtuigingen heb jij, ben je wie je wilt zijn?

Zoals ik deze blog begon, hebben we allemaal overtuigingen. Niets mis mee als het je niet in de weg zit. Maar hoe weet je nu dat er een overtuiging jouw leven beïnvloedt? Eigenlijk is het simpel. De vragen die je jezelf kunt stellen zijn bijvoorbeeld;

  • Ben ik wie ik wil zijn,
  • Kan ik doen wat ik wil, ben ik vrij,
  • Leef ik in liefde,
  • Ben ik gelukkig,

Daarna vraag je je af waarom wel/niet, wanneer wel/niet, hoe je het wel/niet kunt veranderen.  En veranderen doe je altijd zelf. Als je het moeilijk vindt, geef ik je enkele veel voorkomende negatieve overtuigingen. Zet daar zelf positieve overtuigingen tegenover.

  • Ik ben niet goed genoeg, anderen zijn veel beter
  • Niemand wil mij
  • Ik durf niet
  • Ik moet perfect zijn
  • Niemand houdt van mij
  • Lelijk ben ik
  • Ik ben dik
  • Kiezen kan ik niet
  • Ik heb geen geld
  • Ik ben bang om te falen
  • Dommer dan ik, is niemand
  • Ik ben verlegen
Walter Keyner, Coach & Therapeut bij Wutah Gouda

Welke overtuigingen zitten jou in de weg? Weet of voel je dat er iets in je leven moet veranderen of ga je dat juist uit de weg?  Ik kan je ondersteunen  en je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda

Misschien ook leuk om te lezen

15/2/2021

Hoe je je boosheid kunt begrijpen en veranderen

Vraag jij je weleens af waar je boosheid vandaan komt? Iedereen is weleens boos...

Meer lezen
6/5/2019

Waarom strijken goed voor je is

Strijken heeft op mij een meditatieve werking. Je ziet er misschien eerst tegenop, maar komt in een flow, een verstilling...

Meer lezen