trauma

Pak je trauma aan met regressietherapie

Traumatische ervaringen worden onderdrukt. Door regressietherapie krijg je weer lucht en komt er ruimte voor vrijheid en een gelukkiger leven.

Traumatische ervaringen worden onderdrukt

Als ervaren regressietherapeut zie ik patronen in de hulpvragen. Ik kan het samenvatten als stress en onderdrukking als gevolg van een traumatische ervaring. Bewust of onbewust creëren veel mensen een strategie (coping) om vervelende of traumatische ervaringen uit het verleden te onderdrukken. Je doet zo je best om ver weg te blijven bij die nare ervaring dat er stress optreedt.

Stressen onderdrukking kunnen elkaar eindeloos aan het werk houden, tot je geen uitweg meer ziet en in een burn-out raakt. Veelal zie ik dat je met de tijd verder van je gevoel komt te staan en te veel vanuit je hoofd gaat leven. Je onderdrukt je gevoel en mist verbinding met jezelf en in relaties.

Wat is een trauma?

Trauma ontstaat door een ervaring in je leven die grote invloed heeft op je fysieke, emotionele of mentale welzijn. Dat kan omdat je zelf het slachtoffer was of dat je er getuige van was.

Oorlogen ,ongelukken, geweld, rampen, seksueel misbruik, mishandeling, pesten en emotionele verwaarlozing zijn enkele voorbeelden. En dan kan het om een moment gaan of langdurig blootstelling zoals binnen gezinssituaties of groepen.

Waarom willen we trauma’s onderdrukken?

Je wilt liever niet steeds herinnerd worden aan je traumatische ervaring, het doet pijn en dat wil je voorkomen. Je kan overweldigd worden door emoties zoals verdriet, angst en boosheid. Zelfbescherming en kwetsbaarheid hoor ik vaak als reden, we willen niet zwak overkomen en geen stigma opgespeld krijgen. Schaamte en schuld spelen ook een rol, terwijl jij het slachtoffer bent.  

De gevolgen van het onderdrukken van een trauma

Omdat je constant bezig bent met het onderdrukken van je traumatische ervaring kom je steeds verder van je gevoel te staan. Je doet meer met je hoofd en schakel je gevoel uit. Met het idee, je pijn niet te voelen. Dat kost waakzaamheid en energie want naast je gewone leven ben je bewust of onbewust bezig met je strategieën om niet te voelen. Levensvreugde vermindert en daar komt stress voor in de plaats.

Als die stress lang aanblijft gaat dat over in moeheid, angst en depressie. Dat leidt,  als je er niets aan doet, tot een Burn-out. En als je de oorzaak niet aanpakt word je ziek en waarschijnlijk heb je in de eerdere fases al klachten gehad die je onderdrukt hebt.

Trauma wordt niet vermeld als doodsoorzaak, maar speelt daar wel een rol in. Dat kun je zien in deze stresspiramide.

Vooronderzoek en wederzijds vertrouwen

Na de intake waarbij de hulpvraag en een nadere kennismaking tussen jou en mij als regressietherapeut voldoende vertrouwen geeft om de regressie aan te gaan. Volgt in een eerste sessie een uitgebreid onderzoek naar de gezinssituatie, dat doen we door het maken van een opstelling en in het gesprek komen de thema’s naar voren die gebruikt worden in de regressie. Ook taalgebruik, zinnen of woorden kunnen geïdentificeerd worden als input van onderliggende problematiek.

De eerste sessie wordt afgesloten met een geleide meditatie, waarbij je in een trance gebracht wordt, een droomtoestand. Waarbij geleerd wordt hoe je kunt ontspannen en beelden kunt visualiseren. Als je weleens mediteert is dat hiermee te vergelijken. De geleide meditatie wordt meestal als zeer ontspannen en bijzonder ervaren. Je droomt even heerlijk weg en merkt dat je er gewoon bij blijft.

Regressietherapie bij trauma

Met regressietherapie verkennen we de onbewuste herinneringen, emoties en overtuigingen die invloed hebben op je huidige gedrag en denkpatronen. Je hebt in de eerste sessie kennisgemaakt met een geleide meditatie. Bij regressietherapie doen we ongeveer hetzelfde. Ik breng je in trance, je droomtoestand en aan de hand van de thema’s die we eerder hebben geïdentificeerd begeleid ik je naar de oorsprong waar ze zijn ontstaan. Ik faciliteer de reis daar naar toe om de herinneringen duidelijk te krijgen.

Daar voorgebruik ik een scala aan mogelijkheden met als doel de antwoorden te krijgen waarnaar je op zoek bent. Het kan emotioneel zijn maar helpt jou een goede kijk te krijgen op de gebeurtenissen die jouw trauma hebben veroorzaakt. Het kan een herbeleving zijn waarbij jij zelf alles weer voelt of als het te pijnlijk is op veilige afstand naar die situatie kijkt. Daarbij help ik je antwoord te krijgen op de vragen die je hebt.

Transformatie van trauma

Belangrijk is dat het niet stopt door de antwoorden te krijgen.  Door de emotionele lading achter bepaalde gedachten los te laten, te transformeren, kunnen we ruimte creëren voor meer positieve en constructieve gedachten. Alles weer in balans brengen.

Verwerk je trauma met regressietherapie op een van de volgende manieren:

Overtuigingen

We kunnen terug gaan naar vroegere ervaringen, mogelijk zelfs naar je kindertijd, om de oorsprong van je trauma en denkpatronen te onderzoeken. Door het trauma te identificeren en te begrijpen hoe ze zijn ontstaan, kun je deze bewust maken en ermee aan het werk gaan om ze te transformeren naar positieve overtuigingen.

Emotionele heling

Vaak zijn negatieve gedachten gekoppeld aan onverwerkte emoties uit het verleden. Regressietherapie biedt een veilige ruimte om deze emoties te verkennen, te uiten en te helen.

Herschrijven van het verhaal

Door terug te gaan naar vroegere ervaringen en ze opnieuw te beleven vanuit een meer volwassen en begripvol perspectief, kun je jouw levensverhaal opnieuw interpreteren. Negatieve interpretaties uit jouw kindertijd, kun je herzien en nieuwe, positievere gedachten ontwikkelen. Deze helpen jou om een nieuw perspectief te krijgen.

Versterken van zelfacceptatie en zelfliefde

Regressietherapie moedigt je aan om jezelf te accepteren en lief te hebben, ongeacht de ervaringen die je in het verleden hebt gehad. Door compassievol naar jezelf te kijken en eventuele zelfkritiek of negatief zelfbeeld te transformeren, kun je een dieper gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen ontwikkelen.

Ontwikkelen van nieuwe positieve patronen

Terwijl we werken aan het helen van oude wonden en het transformeren van negatieve overtuigingen, kun je tegelijkertijd nieuwe, positieve denkpatronen en gedragingen ontwikkelen. Dit kan worden versterkt door middel van visualisaties, affirmaties en andere technieken die ik gebruik naast regressietherapie bij trauma om positieve verandering te bevorderen.

Onderdruk jij een trauma en wil je weer vrijuit leven? Dan is regressietherapie iets voor jou, je maakt het voor jezelf en de wereld wat mooier.

Heb jij moeite om los te komen uit een traumatische ervaring, voel je de druk of herken jij je in wat ik in deze blog heb geschreven? Zou je daar  stappen in willen zetten. Ik kan je helpen om trauma op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan nu aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda

Misschien ook leuk om te lezen

15/2/2018

Vriendelijk als basis

Check bij jezelf eens of je vriendelijk bent en lach als basis goed is afgesteld. Als dat optimaal is, kun je alles uit de dag halen

Meer lezen
13/12/2020

Dé 10 kenmerken van aantrekkelijkheid

Heb jij het gevoel dat je niet gezien wordt, dat je jezelf niet mooi of aantrekkelijk vindt? Word je daar moe en moedeloos van of voel je...

Meer lezen