Persoonlijke groei

Waarom je bomen moet snoeien

Regelmatig snoeien

Oude overtuigingen snoeien verbetert je persoonlijke groei. Stel dat jij een boom bent, met een mooi wortelgestel, goed geworteld. Een mooie stam met stevige takken en bladeren, samen vormt dat een mooie kroon. Je groeit naar het licht en je ziet er goed uit. Kortom, je hebt het helemaal naar je zin. Mensen kijken vol bewondering naar deze mooie boom, maar ook wel een beetje bezorgd.

Is je kroon zo groot geworden dat de onderste takken in de schaduw staan. Of ben je te zwaar geworden en dreigt bij de eerste storm takken te verliezen of zelfs helemaal om te waaien. Je oude overtuigingen zitten je in de weg.

Persoonlijk onderhoud

Kijk eens goed naar die boom. Wat zou helpen? Hoe zou een boomverzorger dit aanpakken. Dode takken wegzagen, snoeien, stutten of de bodem verbeteren? Tenzij niemand er iets voor voelt om er iets aan te doen. Het is toch nog goed? Waardoor we het toch nog wel even kunnen uitstellen. Misschien de laag hangende takken snoeien. Ook weer niet al niet te rigoureus te werk gaan. Hoeveel gaat dat kosten?

Werken aan persoonlijke groei

Hoe staat het met jouw boom. Werk jij aan je persoonlijke groei? Kijk nu eens naar jezelf, hoe ziet jouw leven eruit? Waar knelt het bij jou? Wat staat je in de weg. Loop je steeds tegen dezelfde dingen aan? Kijk je daarvan weg? Ben je tevreden met je leven? Durf je naar jezelf te kijken en te ontdekken waar het aan schort. Zijn dat misschien negatieve gedachten, overtuigingen, jaloezie, boosheid of angsten. Wat doe jij om een leuk leven te hebben. Of maakt het je niet uit. Het kan wel even wachten, het is niet nodig, wat haal ik overhoop, "De deksel erop!".

Er is nog een reden om te werken aan je persoonlijke groei. Kijk eens goed wat je kunt leren van je tegenslagen. Wat willen die je zeggen? Geef niet steeds de schuld aan anderen. Kijk wat jouw rol was en hoe jij het een volgende keer beter kunt doen.

Wees dankbaar dat je ervan mag leren. Als je iets overhoop haalt en opruimt werk je aan je persoonlijke groei. Zoals bijvoorbeeld:

  1. Relaties waar geen energie in zit.
  2. Familiebanden en/of ruzies.
  3. De diepere oorzaak achter ergernissen.
  4. Werk dat je eigenlijk niet wilt.
  5. Verslavingen en patronen die je negatief stemmen.

Dan komt er ruimte vrij voor nieuwe inzichten. Betere relaties en werk en leef je een stuk gelukkiger.

Mijn inzicht

Werk elke dag aan je persoonlijke groei. Overal kun je groei zien. Zowel van de leuke als minder leuke gebeurtenissen helpen je aan persoonlijke groei.

Wutah zegt

Als dode takken jou in de weg staan, belemmert dat je persoonlijke groei. Durf daar afscheid van te nemen. Werk elke dag aan jouw welzijn door te zorgen dat je vitaal blijft. Dat doe je door goed voor jezelf te zorgen. Gezonde voeding, bewegen en een actief sociaal leven, met echt warm en gemeend contact.  Ga ook nieuwe relaties aan, het brengt je zoveel meer. Ik wens je veel persoonlijke groei.

Walter Keyner, Coach & Therapeut bij Wutah Gouda

Heb jij het gevoel dat je vastzit, in oude gewoontes en overtuigingen? Je kunt ze weg snoeien. Ik kan je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda

Misschien ook leuk om te lezen

20/9/2019

Gevoelig voor prikkels en nu?

Als HSP ben je gevoelig voor prikkels en daardoor raak je vermoeid, het is goed om je af te zonderen...

Meer lezen
1/6/2018

Waarom we afspraken niet nakomen

Waarom we afspraken niet nakomen. Heb je die commercial gezien van NIX18? Allemaal pubers, lui op de bank die niet doen wat...

Meer lezen