Persoonlijke groei

Waarom je bomen moet snoeien

Regelmatig snoeien

Oude overtuigingen snoeien verbetert je persoonlijke groei. Stel dat jij een boom bent, met een mooi wortelgestel, goed geworteld. Een mooie stam met stevige takken en bladeren, samen vormt dat een mooie kroon. Je groeit naar het licht en je ziet er goed uit. Kortom, je hebt het helemaal naar je zin. Mensen kijken vol bewondering naar deze mooie boom, maar ook wel een beetje bezorgd.

Is je kroon zo groot geworden dat de onderste takken in de schaduw staan. Of ben je te zwaar geworden en dreigt bij de eerste storm takken te verliezen of zelfs helemaal om te waaien. Je oude overtuigingen zitten je in de weg.

Bomen

Bomen zijn een prachtige metafoor voor persoonlijke groei. Net als bomen moeten we ons wortelsysteem ontwikkelen voordat we kunnen groeien. Dit betekent dat we ons moeten concentreren op onze fundamenten - onze waarden, overtuigingen en onze persoonlijkheid - voordat we kunnen groeien. Als onze wortels niet sterk genoegzijn, kunnen we niet stevig staan en zullen we moeite hebben om te groeien.

Persoonlijk onderhoud

Kijk eens goed naar die boom. Wat zou helpen? Hoe zou een boomverzorger dit aanpakken. Dode takken wegzagen, snoeien, stutten of de bodem verbeteren? Of voelt niemand er iets voor om er iets aan te doen. Het gaat toch nog goed? We kunnen het toch nog wel even uitstellen, misschien een paar laag hangende takken snoeien, maar vooral niet te rigoureus te werk gaan. En hoeveel gaat dat wel kosten.

In essentie is persoonlijke groei een proces van voortdurende ontwikkeling en zelfverbetering. Het vereist het ontwikkelen van sterke wortels, het uitstrekken naar de zon, het overwinnen van angsten en onzekerheden, en geduld hebben. Net als bomenmoeten we ons blijven aanpassen aan onze omgeving en ons blijven ontwikkelen om te kunnen groeien en gedijen. Laten we ons laten inspireren door de bomen om ons heen en ons concentreren op onze persoonlijke groei en ontwikkeling.

Werken aan persoonlijke groei

Hoe staat het met jouw boom. Werk jij aan je persoonlijke groei? Kijk nu eens naar jezelf, hoe ziet jouw leven eruit? Waar knelt het bij jou? Wat staat je in de weg. Loop je steeds tegen dezelfde dingen aan? Kijk je daarvan weg? Ben je tevreden met je leven? Durf je naar jezelf te kijken en te ontdekken waar het aan schort. Zijn dat misschien negatieve gedachten, overtuigingen, jaloezie, boosheid of angsten. Wat doe jij om een leuk leven te hebben. Of maakt het je niet uit. Het kan wel even wachten, het is niet nodig, wat haal ik overhoop, "De deksel erop!".

Er is nog een reden om te werken aan je persoonlijke groei. Kijk eens goed wat je kunt leren van je tegenslagen. Wat willen die je zeggen? Geef niet steeds de schuld aan anderen. Kijk wat jouw rol was en hoe jij het een volgende keer beter kunt doen.

Wees dankbaar dat je ervan mag leren. Als je iets overhoop haalt en opruimt werk je aan je persoonlijke groei. Zoals bijvoorbeeld:

  1. Relaties waar geen energie in zit.
  2. Familiebanden en/of ruzies.
  3. De diepere oorzaak achter ergernissen.
  4. Werk dat je eigenlijk niet wilt.
  5. Verslavingen en patronen die je negatief stemmen.

Dan komt er ruimte vrij voor nieuwe inzichten. Betere relaties en werk en leef je een stuk gelukkiger.

Comfortzone

Een ander obstakel voor persoonlijke groei is onze comfortzone. Net als bomen hebben we de neiging om ons te settelen op een plek waar we ons veilig en comfortabel voelen. Maar als we in deze comfortzone blijven, zullen we niet groeien. Net als bomen moeten we ons uitrekken naar de zon en ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden om te kunnen groeien. We moeten bereid zijn om uit onze comfortzone te stappen en risico's te nemen om te kunnen groeien.

Maar niet alleen onze comfortzone kan ons in de weg staan bij persoonlijke groei. We kunnen ook worden tegengehouden door onze angsten en onzekerheden. Deze angsten en onzekerheden kunnen ons ervan weerhouden om nieuwe dingen te proberen, nieuwe mensen te ontmoeten of onze mening te uiten. Net als bomen moeten we deze angsten en onzekerheden overwinnen om te kunnen groeien. We moeten bereid zijn om onze angsten onder ogen te zien en onze grenzen te verleggen.

Geduld

Je zal geduld moeten hebben als je wil groeien, net als een boom. Het kost tijd om te groeien en we moeten ons niet laten ontmoedigen als het niet zo snel gaat als we zouden willen. Als we geduld hebben en blijven werken aan onze persoonlijke groei, zullen we uiteindelijk de vruchten plukken van onze inspanningen.

Mijn inzicht

Werk elke dag aan je persoonlijke groei. Overal kun je groei zien. Zowel van de leuke als minder leuke gebeurtenissen helpen je aan persoonlijke groei.

Wutah zegt

Als dode takken jou in de weg staan, belemmert dat je persoonlijke groei. Durf daar afscheid van te nemen. Werk elke dag aan jouw welzijn door te zorgen dat je vitaal blijft. Dat doe je door goed voor jezelf te zorgen. Gezonde voeding, bewegen en een actief sociaal leven, met echt warm en gemeend contact.  Ga ook nieuwe relaties aan, het brengt je zoveel meer. Ik wens je veel persoonlijke groei.

Walter Keyner, Coach & Therapeut bij Wutah Gouda

Heb jij het gevoel dat je vastzit, in oude gewoontes en overtuigingen? Je kunt ze weg snoeien. Ik kan je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda

Misschien ook leuk om te lezen

19/9/2019

Magisch bewustzijn

Ik ben mij bewust van mijn magisch bewustzijn. Vaak wandel ik naar mijn praktijk in de binnenstad van Gouda. Een wandeling van ongeveer...

Meer lezen
9/8/2023

De vrijheid en voordelen van een opgeruimd Huis

Maak van opruimen een dagelijkse gewoonte, het draagt bij aan het verminderen van stress......

Meer lezen