Persoonlijke groei

Verscheidenheid maakt eenheid

Een kerstboom versieren

Hoe je verscheidenheid tot een eenheid maakt. Bij het versieren van onze kerstboom kreeg ik een mooi inzicht. Meestal versiert mijn vrouw de kerstboom. Dit jaar lukte dat niet en toen ik de boom zo in de kamer zag staan met alleen de verlichting erin, besloot ik om de kerstboom verder te versieren. In de dozen zat een diversiteit aan gekleurde kerstballen. Hoe zou ik het aan kunnen pakken.

Verscheidenheid maakt eenheid

Door de verschillende ballen, in grootte, vorm, kleur en glans moest ik wel plannetje maken. Een intuïtief plannetje, ik ben nu eenmaal een gevoelsmens. Die verscheidenheid aan ballen moest uiteindelijk een eenheid worden. Door de vorm van de boom leek het mij goed om de grote ballen laag in de boom te hangen en de kleine juist hoog in de boom. Maar de grotere takken kunnen de grotere ballen beter dragen dacht ik. Evenals  een grote bal aan een klein takje niet oogt.

Door mijn oogharen keek ik of de kleuren en verhoudingen harmonieus in elkaar overgingen en dat het één geheel zou vormen. Als dat niet zo was, veranderde ik iets door kerstballen op een andere plaats te hangen waardoor het een veel harmonieuzer geheel werd.

Verbinden

Het viel wel mee om te doen, tot de haakjes waar de kerstballen mee opgehangen worden op raakten. Dus even nadenken waar je die haakjes kon kopen en naar de winkel om deze goedkope maar oh zo makkelijke haakjes te kopen. Gelijk maar twee doosjes gekocht. Op de een of andere manier raakten die kwijt bij het opruimen. De overgebleven haakjes deed ik in een herkenbaar doosje dat volgend jaar weer makkelijk teruggevonden kon worden.

Na verloop van tijd was de boom af en ik ruimde alle overgebleven spullen op. Voldaan bewonderde ik de kerstboom en ging weer andere dingen doen. Mijn vrouw kwam thuis en was blij verrast dat de kerstboom klaar was. Maar ook dat de boom er nog nooit zo mooi bijgestaan had. Ik verraste mijn vrouw dus en ik kreeg ook nog een compliment. Allebei blij! Niet één bal was hetzelfde en toch vormde het een harmonieus geheel. Hoe je verscheidenheid tot een eenheid maakt en eenheid in verscheidenheid, dat is wat je ziet en dat maakt het mooi, dacht ik.

De kringloopwinkel

Bij een bezoek aan een kringloopwinkel zag ik kerstballen in een grote bak liggen. Hoe je verscheidenheid tot een eenheid maakt, dacht ik. En ergens verloren tussen de ballen lag een piek.  Ja, dacht ik dat is de goede plek. Tussen de ballen en niet ver daarboven. De piek lag er een beetje verloren bij. Alsof de piek een beetje moest wennen tussen al die kerstballen. Die kerstballen hadden het zo te zien wel goed met elkaar. Alle kerstballen waren bijzonder op hun eigen wijze. De verschillende kleuren en de schittering was mooi om te zien.

Er was door het personeel van de kringloopwinkel geen onderscheid gemaakt in de soorten ballen. Alles lag door elkaar. Ja dacht ik, dat is anders dan wat vaak gedaan wordt. Sorteren en scheiden op grootte, kleur, glans, afwerking en dat afzonderlijk prijzen en verkopen.

De spirituele oplossing

Als je kijkt naar de bijzondere kanten van onze medemens en niet naar de verschillen kijk je naar mooie kant. Dat wil niet zeggen dat je niet naar de minder mooie kant mag kijken. Natuurlijk mag dat. Doe dat dan met verbazing en respect. Kijk wat je van een ander kunt leren, wat zou jij doen als je in de positie van die ander was. en hoe kijkt die ander naar jou? Liefde en mededogen, daar gaat het om.

Mijn inzicht

Iedereen is bijzonder. Hoe je verscheidenheid tot een eenheid maakt. We hebben elkaar nodig. Of je nu knap bent of ergens in excelleert of sociale vaardigheden hebt. Iedereen is bijzonder. Verbinding is heel belangrijk en het ene is niet meer waard dan het andere. Als je door je oogharen kijkt zie je de individuen niet meer maar mensen die allemaal op deze aarde (de kerstboom) willen wonen in verbinding (de haakjes) met elkaar. Verbinden kost niet veel, probeer het maar eens.

Een vriendelijke lach of een helpende hand verbindt al. En dan die piek. Zou het niet mooi zijn als we wat minder aan onszelf besteden, jouw selfies, jouw social media posts. De gekopieerde quotes die je op Instagram slingert. En echt verbinding maken met jouw dierbaren.

Walter Keyner, Coach & Therapeut bij Wutah Gouda

Heb jij het gevoel niet meedoet in de maatschappij? Dat je buitengesloten wordt? Heb je momenten dat het je aangrijpt? Lijd je daaronder en word je er moedeloos van?  Ik kan je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda

Misschien ook leuk om te lezen

1/8/2018

De zon schijnt voor iedereen

Het is een mooie zomer en je hebt vakantie en de zon schijnt voor iedereen. Elke dag mooi weer en de jas al weken niet meer aangehad...

Meer lezen
29/11/2020

Voeten, het fundament van jouw lichaam

De meeste mensen dragen schoenen aan hun voeten. De schoenen dragen jou kun je ook zeggen...

Meer lezen